To Lam
NOS Nieuws

To Lam benoemd tot nieuwe leider Communistische Partij in Vietnam

De Vietnamese president To Lam is vandaag officieel benoemd tot secretaris-generaal van de Communistische Partij, wat hem de machtigste man van Vietnam maakt. Hij volgt hiermee Nguyen Phu Trong op, die twee weken geleden op 80-jarige leeftijd overleed.

Vietnam heeft officieel geen hoogste leider, maar in de praktijk is de partijsecretaris van de Communistische Partij dat wel.

Lam had al tijdelijk de taken van het partijhoofd overgenomen, omdat de gezondheid van Phu Trong verslechterde. Afgevaardigden van de Communistische Partij steunden de benoeming van Lam unaniem. Het is onduidelijk of hij ook president blijft.

Anti-corruptie

De 67-jarige Lam werkte decennialang als ambtenaar en werd in 2016 minister van Openbare Veiligheid. In die functie was hij verantwoordelijk voor het anti-corruptiebeleid van de Communistische Partij. Pas recent, in mei, werd hij president van Vietnam.

De afgelopen jaren was er veel politieke onrust in Vietnam. Het land had de laatste twee jaar drie verschillende presidenten, omdat de presidenten steeds moesten aftreden. Dat was onder meer vanwege corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl