Na de schietpartij, in oktober 2023
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Agenten niet vervolgd voor schieten op ontsnapte tbs'er in Hulten

De vier agenten die vorig jaar een ontsnapte tbs'er neerschoten in het Brabantse Hulten worden niet vervolgd. De man raakte gewond aan zijn beide benen. Het Openbaar Ministerie stelt nu dat de agenten volgens de voorschriften hebben gehandeld. Ze dachten dat de man zijn wapen zou gebruiken, meldt Omroep Brabant.

"Uit het onderzoek blijkt dat de agenten wisten dat de verdachte bekend stond als vuurwapengevaarlijk", aldus het OM vanochtend. "Het wapen dat verdachte in zijn hand had bleek na onderzoek een luchtdrukpistool te zijn dat een sprekende gelijkenis vertoonde met een echt pistool. Daarom is het Openbaar Ministerie van mening dat de agenten redelijkerwijs mochten aannemen dat ze bij de verdachte een echt vuurwapen in zijn hand zagen."

De 27-jarige man ontsnapte op 19 oktober 2023 met veel geweld uit een tbs-kliniek in Halsteren, niet ver van Bergen op Zoom. Hij pakte zijn auto die geparkeerd stond bij de kliniek en ging er met hoge snelheid vandoor, achtervolgd door een aantal politieauto's en een politiehelikopter.

Doodlopende weg

Zo'n zestig kilometer verderop, in Hulten bij Tilburg, reed de man zich vast op een doodlopende weg. "Terwijl hij uit de auto stapte en over de motorkap klom, richtte hij een op een vuurwapen lijkend voorwerp op de agenten", aldus het OM. "Zij reageerden hierop door op de verdachte te schieten."

In totaal werd dertig keer geschoten door de politie. De man raakte gewond, maar wist toch weg te komen en verstopte zich in een schuur. Daar werd hij uiteindelijk opgepakt.

IJzeren balletjes

Ronald Drenth, de advocaat van de man, was eerder kritisch over het politieoptreden. "Het zag er wel heel eng uit. Maar hij had alleen een luchtdrukwapen bij zich waarmee je enkel ijzeren balletjes kan schieten. Gewoon ergens in een winkel gekocht. Hij heeft daar niet mee geschoten, ook al is die indruk wel dagenlang gewekt."

De man werd in de tbs-kliniek behandeld voor agressief gedrag naar familieleden, zo blijkt uit een vonnis van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Advertentie via Ster.nl