Een sorteercentrum van PostNL
NOS NieuwsAangepast

PostNL moet personeel binnen drie weken minder vaak zware pakketten laten tillen

PostNL moet binnen drie weken maatregelen nemen zodat personeel in sorteercentra minder vaak te zware pakketten hoeft te tillen. Het postbedrijf had bij de rechter uitstel gevraagd voor die eis van de Arbeidsinspectie. Maar daar gaat de rechter niet in mee.

In december constateerde de Arbeidsinspectie dat medewerkers in sorteercentra van PostNL fysiek te zwaar worden belast. Zo moesten ze vaak pakketten tillen die zwaarder zijn dan de toegestane 23 kilo. Daarna eiste de Arbeidsinspectie op 21 mei dat PostNL binnen drie maanden veranderingen zou doorvoeren: de fysieke belasting van medewerkers moest worden voorkomen of op zijn minst teruggedrongen.

'Maatregelen te kostbaar'

PostNL stapte daarop naar de rechter. Volgens het postbedrijf waren de benodigde maatregelen onduidelijk omschreven. Ook zouden ze niet doelmatig of onnodig kostbaar zijn. En bij concurrenten wordt niet ingegrepen en dat zou PostNL benadelen, aldus het bedrijf.

De rechter zegt nu dat het belang van de gezondheid van werknemers in deze zaak voorgaat. Ook vindt de rechter dat PostNL al langer op de hoogte had kunnen zijn van de te zware belasting en de noodzaak om maatregelen te treffen. PostNL heeft nog tot 21 augustus de tijd om maatregelen te nemen.

De Arbeidsinspectie gaf eerder aan dat het werk vooral zo zwaar is doordat medewerkers vaak zwaar moeten tillen. PostNL kan volgens de rechter dus ook tijdelijk de frequentie van de tilwerkzaamheden terugbrengen en dan onderzoeken welke andere maatregelen nodig zijn.

PostNL: 'al maatregelen genomen'

PostNL zegt in een reactie al diverse maatregelen te hebben genomen. "We hebben de rechter om meer tijd gevraagd om de resterende verbeteringen door te voeren, omdat de implementatie veel tijd kost. De komende periode gaan we nieuwe manieren testen en onderzoeken om onze processen verder te automatiseren."

De Arbeidsinspectie zegt in een reactie dat met name in distributiecentra duizenden werknemers klachten krijgen aan hun rug, nek, schouders en knieën. "Afgelopen jaar hebben we bij zo'n 200 distributiecentra gecontroleerd, ook in andere sectoren. We kondigen nooit handhavingsacties aan, maar je kunt er vanuit gaan dat ook concurrenten een bezoek van ons hebben gehad of nog krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl