Passagiers in afwachting van hun vlucht op de luchthaven van Split
NOS Nieuws

Vliegveld van Split in Kroatië getroffen door hackaanval, vluchten vertraagd

Het vliegveld van de Kroatische kustplaats Split heeft last van een hackaanval. Daardoor moeten passagiers rekening houden met vertraging.

Het computersysteem van het vliegveld crashte gisteravond. Eerst werd nog gedacht aan een technische storing, maar al snel werd duidelijk dat hackers erachter zaten. Vertrekkende vluchten werden geannuleerd, aankomende vluchten werden omgeleid via Zadar of Dubrovnik.

Ondertussen "zijn professionele diensten hard bezig om de gevolgen van de aanval op te lossen", laat de adjunct-directeur van het vliegveld weten. Passagiers wordt gevraagd om geduld tot een oplossing is gevonden. Een deel van hen heeft vannacht in de luchthaven op de grond geslapen.

Handmatig inchecken

Een medewerker van het vliegveld zegt tegen de Kroatische nieuwssite Tportal dat de hackers in het bezit zeggen te zijn van alle gegevens en willen onderhandelen over een prijs. Op dat verzoek zijn de directie van het vliegveld en de minister van Transport niet ingegaan, zeggen ze zelf.

Sinds vanmorgen probeert de luchthaven het vliegverkeer zo goed mogelijk te laten verlopen. Alle luchtvaartmaatschappijen zijn gevraagd om hun passagierslijsten op een andere manier te verzenden. Het inchecken gebeurt handmatig. Dat kost veel extra tijd, waardoor het vliegverkeer nog niet volgens schema vliegt.

Volgens de vliegvelddirectie moeten mensen rekening houden met vertraging. De luchthaven van Split verwacht deze vakantiemaand zo'n 700.000 bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl