Enerzijds herdenking, anderzijds viering van Turkse invasie Cyprus
Op Cyprus vindt vandaag de herdenking plaats van de Turkse invasie van 1974. Het is vijftig jaar geleden dat het eiland in tweeën werd gesplitst. Het zuidelijke deel, waar de meeste mensen Grieks spreken, wordt internationaal erkend als onafhankelijke staat en is ook onderdeel van de EU. Voor Noord-Cyprus geldt dat alleen Turkije dat als onafhankelijk land beschouwt.
Jaarlijks herdenken de Grieks-Cyprioten de duizenden mensen die omkwamen bij het conflict. Ook de mensen die nog altijd vermist zijn, worden herdacht. De Turks-Cyprioten vieren de stichting van hun eigen staat en hun overwinning, met vandaag een grote militaire parade in hun gedeelte van de hoofdstad Nicosia.
De Turkse president Erdogan is aanwezig voor de festiviteiten en gaf een speech. "Precies vijftig jaar geleden nam het heroïsche Turkse leger een historische stap voor de onafhankelijkheid van de Turkse Cyprioten", zei hij. De Turks-Cyprioten willen een tweestatenoplossing, terwijl de Grieks-Cyprioten weer willen herenigen als federatie.
Beelden van de viering in het Turkse gedeelte van Nicosia:
In het zuidelijke deel van het eiland zijn kerkdiensten gehouden ter herdenking van de invasie. De Griekse premier Mitsotakis deelde op sociale media een afbeelding van een bebloede kaart van het eiland, waarbij hij schreef dat het "een halve eeuw sinds de nationale tragedie van Cyprus" was. De president van Cyprus pleitte tijdens de herdenking voor hereniging van het eiland.
Turkije viel Cyprus binnen na een coup door Grieks-Cyprioten, aangemoedigd door Griekenland. Pogingen om Cyprus weer te herenigen zijn tot nu toe altijd mislukt. De Griekssprekende en Turkssprekende Cyprioten werden het niet eens over onder meer de geografische verdeling van het eiland. Het is al jaren relatief rustig op Cyprus, maar de situatie blijft gespannen.
Correspondent Mitra Nazar mocht meekijken bij een project van Turks- en Grieks-Cyprioten, waar samen gezocht wordt naar slachtoffers van het geweld: