Demonstrerende studenten in Rabat, eerder deze week
NOS Nieuws

Marokkaanse geneeskundestudenten roepen 'weken van woede' uit 

  • Samira Jadir

    correspondent Marokko

  • Samira Jadir

    correspondent Marokko

Marokkaanse geneeskundestudenten zijn bezig aan een ongekende staking die inmiddels al zeven maanden duurt. In het hele land gaan de studenten deze week de straat op in wat door de actievoerders 'De weken van de woede' worden genoemd.

Ze zijn het niet eens met een hervorming van hun opleiding die in het afgelopen studiejaar van kracht is geworden. De duur van een geneeskundestudie is teruggebracht van 7 naar 6 jaar.

De Marokkaanse overheid probeert hiermee sneller aan meer afgestudeerde artsen te komen. De Marokkaanse rekenkamer publiceerde eind vorig jaar cijfers waaruit bleek dat er een tekort is aan 47.000 artsen. Volgens de studenten gaat de hervorming ten koste van de kwaliteit van hun opleiding.

Meteen in het diepe

"Zeven, zeven, zeven" scanderen de studenten voor het parlementsgebouw. Ze dragen allemaal een zwart T-shirt om uiting te geven aan hun woede. Het zevende jaar was voorheen vooral bedoeld om ervaring op te kunnen doen in de praktijk. Nu wordt er gevreesd dat de afgestudeerden na een studie van zes jaar meteen in het diepe worden gegooid.

De demonstraties trekken duizenden studenten aan uit het hele land. Volgens de studentenorganisaties doet maar liefst 94 procent van de geneeskundestudenten in Marokko mee met de staking.

Een van de demonstrerende studenten

"We vragen hier niet om hogere salarissen of dure cursussen in het buitenland, we willen gewoon dat het niveau van onze opleiding omhoog gaat", legt de 22-jarige Hakim uit Fez van de studentenorganisatie uit.

Hij hoopt dat er in de komende weken een oplossing op tafel komt. "Hoe langer het duurt, hoe meer de Marokkaanse samenleving eronder zal lijden als wij slecht voorbereid aan onze loopbaan als arts beginnen."

De onderhandelingen tussen de ministeries van Gezondheid en Hoger Onderwijs en de studenten verlopen vanaf het begin al stroef. Zo dreigen de doktersopleidingen de stakende studenten het schooljaar te laten afsluiten met een nul voor hun examens. Dit betekent dat het merendeel van deze studenten geen kans meer heeft om verder te studeren.

Hoewel de hervorming juist was bedoeld om in korte tijd zoveel mogelijk artsen in te laten stromen, dreigt door de staking en de represailles het tekort aan artsen in Marokko juist verder op te lopen.

Medicijnstudenten demonstreren in Rabat, eerder deze week

Er is niet alleen onbegrip over de onwrikbare houding van de overheid, ook het harde optreden van de politie tijdens een eerdere demonstratie in juli werd door veel Marokkanen gezien als buitensporig. Om de demonstratie in Rabat op te breken werden er waterkanonnen ingezet. Veel Marokkaanse internetgebruikers merkten ook op dat het bizar was om juist dit middel in te zetten gezien de droogte waar het land al zes jaar mee te kampen heeft.

Moeders en oma's

Bij deze demonstratie is er ook een delegatie van de ouders en grootouders van de de studenten aanwezig. Vanuit alle hoeken van het land zijn ze naar Rabat gekomen om hun kinderen en kleinkinderen te steunen. Maar ook om ze bescherming te bieden. Hun aanwezigheid moet ervoor zorgen dat de politie deze keer minder hard optreedt, zo is de gedachte.

De kleinzoon van de 71-jarige Hada uit Marrakech kon er zelf niet bij zijn vandaag. Hij ligt thuis ziek in bed. "Ik ben hier namens mijn kleinzoon, maar ik zie alle studenten hier als mijn kleinkinderen," vertelt ze.

De 48-jarige moeder Fatima komt ook uit Marrakech en is met haar kind afgereisd naar de hoofdstad. Zij vindt het belangrijk om tegen te spreken dat de studenten vooral aan het staken zijn, omdat ze vrezen dat ze straks met hun diploma niet meer kunnen uitwijken naar het buitenland. "Dat is gewoon niet waar. Ze willen gewoon een hogere kwaliteit van onderwijs," legt ze uit.

Braindrain

Hoewel het merendeel van de demonstranten aangeeft juist in Marokko aan de slag te willen gaan als arts, is het grote aantal afgestudeerden dat naar het buitenland vertrekt wel degelijk een serieus probleem voor de Marokkaanse gezondheidszorg.

Volgens de Marokkaanse artsenorganisatie FEML vertrekken er elk jaar naar schatting tussen de 600 en 700 artsen naar het buitenland. Duitsland heeft sinds dit jaar een overeenkomst met Marokko om onder meer zorgpersoneel aan te werven in het Afrikaanse land. De eerste lichting is al vertrokken.

Volgende week moet duidelijk worden of de overheid en de stakende studenten tot een compromis kunnen komen. Moeder Fatima vindt dat deze situatie al lang genoeg heeft geduurd. "Dit is zo'n verspilling van talent, van mensen die graag willen studeren en hun leven willen toewijden aan het dienen van Marokko. Nu dreigt er voor de studenten een heel jaar verloren te gaan en is er nog niets veranderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl