NOS NieuwsAangepast

Kwart onderzochte volkorenproducten niet volkoren, verpakkingen misleidend

Lang niet alle volkorenproducten in de supermarkt zijn ook daadwerkelijk volkoren, blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ruim een kwart van de onderzochte producten wordt ten onrechte volkoren genoemd. De producenten hebben een waarschuwing gekregen en moeten hun verpakking aanpassen.

De NVWA onderzocht in totaal 190 volkorenproducten uit de supermarkten van zeven grote ketens. Het ging om bijvoorbeeld beschuit, crackers, koekjes en pasta. 51 producten hadden niet volkoren genoemd mogen worden.

Huismerken

Onder meer Albert Heijn ging in de fout met hun koekjes van hun huismerk, zoals de "Digestive volkoren met tarwebloem". Ook de verpakking van hun knäckebröd was misleidend, net als die van het Jumbo-huismerk.

Ook de verpakking van de crackers van het huismerk g'woon was misleidend. Er waren ook andere producten die onterecht als volkoren werden omschreven, zoals de noodles van Conimex.

Hele graankorrels

Er mag alleen volkoren op de verpakking staan als het gebruikte meel in het product gemaakt is van hele graankorrels. Dat betekent dat de zetmeelrijke kern, de kiem en de zemel in hun natuurlijke verhouding in het gebruikte meel aanwezig zijn. Inmiddels zijn de meeste verpakkingen aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl