De BMW's stonden op de Fremantle Highway
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

BMW's van uitgebrande Fremantle Highway mogen niet worden verkocht

De Rotterdamse ondernemers die 260 BMW's hadden opgekocht van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway, mogen deze niet doorverkopen. De handelaren verloren een kort geding tegen de Duitse autofabrikant, die de verkoop tegenhoudt.

Het gaat om auto's die na de brand via via in handen kwamen van de Rotterdamse autohandelaren en bedrijven. Ze betaalden 5,1 miljoen euro voor de ongebruikte auto's op het zwaar beschadigde schip. BMW liet beslag leggen op de voertuigen uit zorgen om de veiligheid.

De rechter oordeelt nu dat de beslaglegging terecht was. BMW kan de veiligheid van de auto's niet garanderen, omdat die door de brand te zwaar zouden zijn aangetast. De advocaat van de ondernemers ging daar op de zitting tegenin. "Er zat alleen roet op de auto's", zei hij volgens RTV Noord.

Als compromis stelden de ondernemers nog voor om de auto's alleen buiten Europa te verkopen, omdat de kwaliteitsstandaarden daar minder hoog zijn. De rechter wees dit voorstel af.

De ondernemers moeten een boete van 250.000 euro betalen voor iedere BMW van de Fremantle Highway als ze die toch verkopen. De boete kan oplopen tot maximaal 50 miljoen euro, schrijft de omroep.

Advertentie via Ster.nl