Boerderij in het noordwesten van Italië (foto ter illustratie)
NOS Nieuws

Indiërs gered die als moderne slaven werkten in Italië, twee arrestaties

In Noord-Italië zijn 33 Indiase arbeiders gered die gedwongen werden om te werken op boerderijen. Volgens de politie werden de arbeiders behandeld als slaven.

Twee mensen uit India zijn opgepakt. Bij hen zijn goederen en contanten met een waarde van bijna een half miljoen euro in beslag genomen.

Ze worden verdachte van uitbuiting en slavernij. Ze zouden talloze Indiase arbeiders een betere toekomst in Italië hebben beloofd en ieder van hen 17.000 euro hebben laten betalen in ruil voor een seizoenswerkvergunning.

Geen salaris

Eenmaal in Italië werd hun paspoort afgepakt en moesten ze 7 dagen per week 10 tot 12 uur werken op de boerderijen bij Cologna Veneta, niet ver van Verona. Hun salaris van 4 euro per uur werd vaak ingehouden om de gevraagde vergoeding voor de werkvergunning te betalen.

Sommigen kregen te horen dat ze moesten doorwerken zonder salaris zodat ze nog eens 13.000 euro konden ophoesten voor een permanente werkvergunning. "Maar die zouden ze toch nooit krijgen", zegt de politie.

De arbeiders sliepen in vervallen huizen met slechte hygiëne, mochten niet naar buiten en werden elke ochtend in vrachtwagens verstopt en naar de boerderijen gebracht. Als ze weigerden om te werken, werd er gedreigd met geweld.

De politie deelde deze beelden van de leefomstandigheden:

De slachtoffers krijgen bescherming, mogelijkheden voor legaal werk en hulp bij het krijgen van verblijfspapieren, aldus de politie.

Het is niet de eerste keer dat arbeidsmigranten slecht behandeld worden in Italië. Vorige maand kwam een Indiase fruitplukker om het leven nadat hij met zijn arm in een machine was terechtgekomen en zijn werkgever hem zwaargewond achterliet. Op verschillende plekken waren daarna demonstraties van vakbonden en landarbeiders die betere werkomstandigheden eisen.

Arbeiders in Italië voeren actie voor betere werkomstandigheden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl