De Kosmodroom van Bajkonoer
NOS Nieuws

Nederlanders opgepakt bij Russische ruimtebasis om mogelijke spionage

Twee Nederlanders en een Belg zijn afgelopen dinsdag opgepakt bij de Russische raketbasis in Kazachstan. Ze worden mogelijk verdacht van spionage, nadat ze een tankinstallatie illegaal hadden weten te bereiken, melden Russische en Kazachse media.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft consulaire hulp verleend en bevestigt dat de mannen niet meer in hechtenis zitten. Waarom de mannen waren opgepakt of waar ze nu zijn, wil het ministerie niet zeggen.

De twee Nederlanders van 25 en 29 jaar zouden zijn aangehouden door patrouillerende politieagenten bij de Kosmodroom van Bajkonoer. Deze ruimtebasis ligt in het zuiden van Kazachstan en wordt door Rusland gehuurd. Qua oppervlak is het de grootste ruimtebasis ter wereld.

Afgelegen woestijngebied

Vanaf de kosmodroom worden onder meer Sojoez-raketten gelanceerd die worden gebruikt voor ruimtestation ISS. Ook de lanceringen voor de missies van André Kuipers in 2004 en 2011 waren in Bajkonoer.

De ruimtebasis ligt in een afgelegen woestijngebied en de toegang is zeer beperkt. Het complex wordt heel soms opengesteld voor mensen die de lancering van een ruimtevaartuig willen bijwonen.

Een maand geleden overleed een Franse toerist tijdens een poging om de lanceerbasis te bereiken. Hij overleed in de woestijnhitte door uitdroging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl