NOS Nieuws

Ierse stewardess die na zelfmoordpoging vastzat in Dubai mag naar huis

De Ierse stewardess die in Dubai werd aangeklaagd voor een poging tot zelfmoord en het drinken van alcohol mag Dubai verlaten. De vrouw mocht in afwachting van haar strafzaak niet weg, maar de aanklachten tegen haar zijn ingetrokken.

De Ierse premier Harris heeft op X bevestigd dat Tori Towey (28) naar huis kan. "Het reisverbod wordt opgeheven en Tori zal snel thuis zijn. Ik wil onze ambassadeur en het consulaire team bedanken voor hun werk in deze zaak."

Towey werd meermaals mishandeld door haar Zuid-Afrikaanse echtgenoot. Nadat hij haar opnieuw ernstig had toegetakeld probeerde ze zichzelf om het leven te brengen. Omdat ze daarvoor ook alcohol had gedronken, werd ze ook daar voor aangeklaagd.

De Ierse had een reisverbod opgelegd gekregen omdat haar man haar zelf had aangeklaagd. Volgens de belangenorganisatie Detained in Dubai is het gebruikelijk dat echtgenoten preventieve rechtszaken beginnen om zichzelf te beschermen tegen strafzaken over huiselijk geweld.

De Ierse premier Harris had al aangekondigd zich te willen inspannen om Towey vrij te krijgen. Dat blijkt nu te zijn gelukt. Verschillende media verwijzen naar een verklaring van het mediabureau van de regering van Dubai. Daarin staat dat het OM van Dubai de zaak tegen Towey gesloten heeft "nadat zij en haar man, een Zuid-Afrikaanse staatsburger, betrokken waren bij een zaak met wederzijdse beschuldigingen van mishandeling".

In de wolken

"Het echtpaar bereikte een verzoening en trok de klachten tegen elkaar in. Het Openbaar Ministerie van Dubai heeft ook de aanklacht wegens zelfmoordpoging tegen haar ingetrokken, gezien de omstandigheden van de zaak en om haar in staat te stellen terug te keren naar het normale leven", klinkt het.

Mensenrechtenadvocaat Radha Stirling van Detained in Dubai had aandacht gevraagd voor de zaak tegen Towey. Stirling zegt op X dat Tori en haar moeder, die haar had opgezocht in Dubai, in de wolken zijn dat de zaak is afgesloten. Ook dankt de advocaat de aandacht van het publiek, de media en de Ierse regering voor de kwestie.

"We hopen dat haar vertrek op de luchthaven soepel zal verlopen en dat er geen verdere pogingen zullen worden ondernomen om haar in het land te houden", zegt Stirling.

Nachtmerrie

Premier Harris zei gisteren tegen RTE News met Towey te hebben gesproken, toen zij en haar moeder regelingen aan het treffen waren om naar het vliegveld te gaan en op een vlucht te stappen.

Hij zei dat ondanks de goede afloop de situatie nog steeds een "gruwelijke nachtmerrie" was die niemand zou mogen meemaken. Harris voegde eraan toe dat hij "uiterst gefrustreerd" was dat een Ierse burger zich in deze positie bevond.

"We toleren in dit land geen huiselijk, seksueel en gendergerelateerd geweld en ik wil duidelijk zijn tegen landen over de hele wereld: we breiden dit zerotolerancebeleid uit naar al onze burgers, waar ze ook wonen op de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl