Brian Priske (Feyenoord) juicht

PSV start voorbereiding met verlies tegen Anderlecht, Feyenoord verslaat Dordrecht

Landskampioen PSV is de voorbereiding op het nieuwe eredivisieseizoen begonnen met een ruime nederlaag tegen het Belgische Anderlecht: 0-3. Feyenoord won aan de Krommedijk zijn eerste duel onder de nieuwe trainer Brian Priske met 4-0 van FC Dordrecht.

Ajax opende zijn voorbereiding gisteren al met een 0-1 nederlaag thuis tegen PEC Zwolle. Ook daar was het het eerste duel van een nieuwe trainer, Francesco Farioli.

• n
    Feyenoorders geven elkaar een high-five
    Ilias Sebaoui (Feyenoord) op de grond

Zonder onder anderen EK-gangers Jerdy Schouten, Joey Veerman en Johan Bakayoko en de Amerikaanse internationals Malik Tillman en Ricardo Pepi (Copa América) startte PSV-trainer Peter Bosz in Eindhoven met een mix van ervaring en talenten tegen Anderlecht, dat afgelopen seizoen derde werd in de Belgische competitie.

Zo maakten Luuk de Jong, Guus Til, Jordan Teze en doelman Walter Benitez hun opwachting, maar ook talenten als de pas 15-jarige Fabian Merién, Jevon Simons, Matteo Dams en Manuel Bahaty.

Ondanks enkele kansen scoorde PSV niet. Anderlecht liep na een 0-1 ruststand uit naar 0-3.

De nieuwe Feyenoord-trainer Priske, de opvolger van Arne Slot, koos tegen FC Dordrecht voor een 3-4-3-formatie met voorin Calvin Stengs, Ayase Ueda en Igor Paixão. Ook onder anderen talenten Jan Plug en Antoni Milambo (beiden 19 jaar) stonden aan de aftrap.

Evenals PSV-coach Bosz koos Priske na rust voor een compleet ander team. In de tweede helft kwamen de nieuwelingen Chris-Kévin Nadje en Anis Hadj Moussa in actie. Gijs Smal en Julián Carranza, de twee andere aanwinsten, ontbraken nog in Dordrecht.

Voor de Rotterdammers scoorden Stengs, Ueda en Bart Nieuwkoop in de eerste helft en Ilias Sebaoui na rust.

FC Twente speelde in de aanloop naar het nieuwe seizoen gelijk tegen het Belgische STVV. In het Overijsselse Goor werd het 2-2.

Voor de ploeg van trainer Joseph Oosting scoorden Anass Salah-Eddine en de 18-jarige Harrie Kuster. Oosting liet eveneens twee verschillende elftallen een helft spelen.