Hulpdiensten op de plek van een luchtaanval in Vilniansk
NOS Nieuws

Oekraïne meldt burgerdoden bij Russische aanval in regio Zaporizja

Bij een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Vilniansk zijn zeven mensen om het leven gekomen, melden de Oekraïense functionarissen. Ook wordt gemeld dat er tientallen gewonden zijn. Onder de dodelijke slachtoffers zijn twee kinderen.

Vilniansk ligt even ten oosten van de stad Zaporizja. Volgens de Oekraïense openbaar aanklager werden er twee raketten afgeschoten, die schade toebrachten aan infrastructuur, een winkel en woongebouwen.

De gouverneur van de regio Zaporizja sprak in een video op Telegram van "opnieuw een terroristische aanval op de burgerbevolking". "De aanval was midden op de dag, een vrije dag, in het centrum waar mensen zich ontspanden, waar geen militaire doelwitten zijn."

President Zelensky zette op X foto's van de aanval. Hij benadrukte erbij dat dergelijke aanvallen laten zien dat Oekraïne behoefte heeft aan meer luchtafweer en langeafstandsraketten.

Het Russische ministerie van Defensie schrijft op Telegram dat het een aanval heeft uitgevoerd in Ukrainka, zo'n tien kilometer verderop. Daar zouden treinen wapens en ander militair materieel afleveren. Bij de aanval zouden Oekraïense militairen zijn gedood en militaire voertuigen en raketten zijn vernietigd. Deze claim is niet onafhankelijk geverifieerd.

Ook in de Oekraïense regio's Donetsk en Cherson waren volgens Oekraïne Russische aanvallen. Daarbij vielen drie doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl