Kinderen spelen op het strand van Honolulu
NOS Nieuws

Hawaï schikt in klimaatzaak die was aangespannen door jongeren

De Amerikaanse staat Hawaï heeft donderdag geschikt in een rechtszaak die was aangespannen door dertien jongeren. Zij beweerden dat de staat hun grondrechten schond door beleid uit te voeren dat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en de klimaatverandering.

In de schikking heeft Hawaï ingestemd met het ontwikkelen een zogenoemde routekaart om tegen 2045 geen koolstof uit te stoten in het transportsysteem. Daarnaast krijgen jongeren meer inspraak in het beleid van de staat via een jeugdraad.

De zaak zou aanstaande maandag voor de rechter komen. De schikking werd bekendgemaakt door de democratische gouverneur Josh Green op een persconferentie die werd bijgewoond door jeugdactivisten en advocaten die betrokken waren bij de rechtszaak.

Dat zou de tweede rechtszaak in de VS zijn geweest die door jonge mensen was aangespannen die beweren dat hun toekomst en gezondheid in gevaar worden gebracht door de klimaatverandering en dat de staat daarmee hun rechten schendt.

"We pakken vanaf vandaag de gevolgen van de klimaatverandering aan. Dit is een absolute prioriteit, omdat we nu al met de gevolgen van klimaatverandering te maken hebben", zei een advocaat van de jongeren.

Jonge milieuactivisten hebben meerdere rechtszaken aangespannen in de Verenigde Staten waarin overheden beschuldigd worden van het verergeren van de klimaatverandering. Dan gaat het veelal om beleid dat de winning en verbranding van fossiele brandstoffen aanmoedigt of toestaat.

Verschillende zaken zijn door rechtbanken afgewezen omdat ze zeiden dat de rechterlijke macht geen brede beleidswijzigingen kon opleggen. Dat moest aan wetgevers en de uitvoerende macht worden overgelaten, aldus die rechtbanken.

De eerste door jongeren aangespannen klimaatzaak die in de VS wel voor de rechter kwam, leverde meteen een overwinning op. Toen bepaalde de rechter dat de staat Montana de rechten van jongeren schond met beleid dat geen rekening houdt met de impact op het klimaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl