Prognose: Europees Parlement wat rechtser, maar veel blijft hetzelfde
Ondanks de grote winst van radicaal-rechtse partijen in onder meer Frankrijk en Duitsland blijven de verhoudingen in het Europees Parlement grotendeels gelijk, blijkt uit een prognose van het parlement zelf.
De twee fracties die al sinds de eerste verkiezingen in 1979 veruit de grootste zijn, blijven dat ook. De christendemocraten vormen weer de grootste fractie. Hun EVP-fractie wint, volgens de laatste cijfers van 02.52 uur, zelfs nog enkele zetels, waarmee die op 184 van de 720 zetels in het Europees Parlement uitkomt.
De leider van de fractie, Manfred Weber, zei dat hij opnieuw met de sociaaldemocraten en liberalen een coalitie in het Parlement wil vormen, "tegen de partijen die Europa kapot willen maken".
Hij wil ook dat zijn partijgenoot Ursula von der Leyen voorzitter blijft van de Europese Commissie. Of dat gebeurt, is nog de vraag. Het Europees Parlement moet de Commissievoorzitter goedkeuren, maar de kandidaat wordt voorgedragen door de regeringsleiders.
"We hebben de verkiezingen gewonnen", zei Von der Leyen tegen haar partijgenoten. "Samen met andere partijen zullen we een bolwerk tegen de extremen vormen, we zullen ze stoppen."
Kijk hier naar een deel van de toespraak van Von der Leyen:
De sociaaldemocratische S&D blijft volgens de laatste cijfers de tweede fractie met 139 zetels.
Grootste zetelgroei
De radicaal-rechtse ID-fractie, waar onder meer de PVV en de partij van Marine Le Pen deel van uitmaken, wint 9 zetels en komt op 58.
De andere rechtse fractie, de conservatieve ECR, krijgt er 4 zetel bij en komt op 73. Samen zijn ECR en ID nu dus wel ongeveer net zo groot als de sociaaldemocraten. In de ECR zitten rechtse partijen als Fratelli d'Italia van de Italiaanse premier Meloni, de Poolse PiS-partij en het Spaanse VOX.
Grote verliezers bij deze verkiezingen zijn de liberalen en de groenen. De liberale Renew-fractie raakt 22 zetels kwijt en komt op 80, waarmee ze nog wel de derde fractie blijft. De Groenen gaan met hun fractie van 71 naar 52, een verlies van 19.
Radicaal-links blijft ongeveer gelijk en komt volgens de prognose uit op 36 zetels.