De Palestijnse vlag wordt gehesen bij het Sloveense parlementsgebouw in Ljubljana
NOS Nieuws

Slovenië is volgende EU-land dat Palestijnse staat erkent

Slovenië gaat in navolging van andere Europese landen de Palestijnse staat erkennen. Twee weken geleden gingen Noorwegen en de EU-lidstaten Spanje en Ierland formeel over tot erkenning, tot grote ergernis van Israël.

In het Sloveense parlement stemden gisteravond 52 parlementariërs voor het erkenningsplan van de regering. De oppositie boycotte de stemming, waardoor er geen tegenstemmen waren. De oppositie had geprobeerd een referendum over de kwestie af te dwingen.

Slovenië wordt het 147e land dat de Palestijnse staat erkent. West-Europese landen als Duitsland, Frankrijk en ook Nederland doen dat niet. Ook de VS, Canada en Australië erkennen Palestina niet.

De landen in het groen erkennen de Palestijnse staat

Premier Golob zei na de stemming op X dat de erkenning van Palestina als soeverein en onafhankelijk land hoop geeft aan Palestijnen in Gaza en op de bezette Westelijke Jordaanoever. Minister van Buitenlandse zaken Fajon sprak van een historisch besluit.

Bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Ljubljana werd na de stemming de Palestijnse vlag gehesen. Die wappert daar nu naast de Sloveense driekleur en de Europese vlag.

Israël heeft nog niet gereageerd op de stap van Slovenië, een van de kleinste EU-landen. Op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen reageerde het vorige maand fel: Israël riep toen ambassadeurs terug uit die landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl