Belgische media worstelen met radicaal-rechts: weren of niet?
Aïda Brands
redacteur Brussel
Aïda Brands
redacteur Brussel
De verkiezingskoorts heeft flink toegeslagen bij de Belgische media. Komende zondag stemmen de Belgen niet alleen voor het Europees Parlement maar ook voor de federale en regionale parlementen. In de Vlaamse peilingen staat de radicaal-rechtse partij Vlaams Belang aan kop en dat leidt tot veel discussie in België.
Franstalige media in het land kiezen ervoor om radicaal- en extreemrechtse partijen uit hun uitzendingen en publicaties te weren. De publieke omroep RTBF doet bijvoorbeeld geen live interviews met Vlaams Belang-voorman Tom Van Grieken. Ook voor tv-debatten bij de RTBF worden politici uit de radicaal-rechtse hoek niet uitgenodigd.
"We kunnen niet dienstdoen als spreekbuis voor politici die illegale uitspraken doen", zegt Thomas Gadisseux, politiek chef van de RTBF. Volgens hem moet er context gegeven worden bij de uitspraken van radicaal- of extreemrechts. "Die partijen zijn veroordeeld voor hun racistische en xenofobe uitspraken. Die kunnen we niet zomaar uitzenden."
"Bij ons is dit anders", zegt Ivan De Vadder, politiek verslaggever bij de Vlaamse omroep VRT. Vlaamse media hanteren al jaren geen zogenoemd cordon mediatique meer. Dat komt mede doordat het Vlaams Blok en opvolger Vlaams Belang sinds de jaren 90 heel veel stemmen krijgen. Voor Vlaamse media is het daarom lastiger om de partij te negeren. De VRT nodigt Vlaams Belang-leider Van Grieken wel uit.
"Aan Franstalige kant is er geen radicale of extreemrechtse partij dus ze lopen wat mij betreft een beetje storm tegen een partij aan de andere kant van de taalgrens", aldus De Vadder.
Wel andere aanpak
De politiek verslaggever geeft wel toe dat Vlaams Belang niet op dezelfde wijze behandeld wordt als andere politieke partijen. "Er blijft een heel kritische houding van journalisten, ook in dit huis, over eventuele uitspraken die gebruikt kunnen worden. 'Omvolking' om er maar eentje te noemen", zegt De Vadder.
Volgens Peter Van Aelst, politicoloog aan de universiteit van Antwerpen, is er nog een reden waarom extremere partijen vaak minder aan bod komen in de media. "Vlaams Belang is een echte oppositiepartij en heeft minder invloed op ons leven zoals regerende partijen dat hebben", aldus Van Aelst.
Volgens Van Aelst is het de vraag of media nog heel lang kunnen vasthouden aan een cordon médiatique door sociale media:
Het verschil in verslaggeving tussen media in België leidt tot discussie in binnen- en buitenland. Want extreemrechtse partijen zijn er in Wallonië nog niet in geslaagd om groot te worden. De vraag is of dit komt door de aanpak van media. Deskundigen zijn erover verdeeld.
Van Aelst heeft zijn bedenkingen. "Je zou kunnen zeggen: kijk het werkt. Maar volgens mij werkt het ook omgekeerd. Er is nog nooit een sterke radicaal-rechtse partij als Vlaams Belang in Wallonië opgekomen", zegt Van Aelst. "Een goed geoliede machine zoals Vlaams Belang houd je niet zomaar meer tegen."
Op de Franstalige nieuwsvloeren in België is steeds meer discussie. Wat gaan zij doen als Vlaams Belang de grootste van Vlaanderen wordt? Politiek chef Gadisseux houdt vol dat de RTBF voorlopig niet van aanpak zal veranderen.