Op de voorgrond de SGP-actie op de Dam, verderop houden agenten tegenbetogers tegen
NOS NieuwsAangepast

Geweld na tegenhouden pro-Palestijnse tegendemonstranten bij SGP-actie Amsterdam

De Mobiele Eenheid (ME) is in Amsterdam in botsing gekomen met demonstranten die een pro-Israëlische SGP-actie op de Dam wilden verstoren. Een honderdtal betogers werd op de hoek van de Dam en de Kalverstraat ingesloten. De politie zette de meeste van hen in een stadsbus. Daarna liep het uit de hand.

Een groep medestanders probeerde met geweld te voorkomen dat de bus met aangehouden betogers kon wegrijden, zegt de politie. Fietsen werden op straat gegooid en agenten bekogeld. "Agenten hebben hierop ook geweld moeten gebruiken om de bus te ontzetten", schrijft de politie.

Betogers worden in een stadsbus gezet

De tegendemonstranten werden aangehouden voor het gooien met vuurwerk, bedreiging en verstoring van de openbare orde. Volgens de politie zijn vijf agenten geschopt, gekrabd en beledigd.

Rond middernacht meldde de politie dat in totaal 73 mensen zijn aangehouden tijdens de ongeregeldheden. Een groot gedeelte van hen, volgens de politie 'tientallen', zit nog vast.

SGP

De actie was gericht tegen een manifestatie van de SGP op de Dam. De partij hield een pro-Israëlische actie met onder anderen fractieleider Chris Stoffer. Daarbij waren zo'n honderd mensen aanwezig. Ze zongen Joodse liederen, psalmen en het Israëlisch volkslied. De tegendemonstranten droegen Palestijnse vlaggen en riepen onder meer 'free free Palestine'.

De politie hield de betogers weg bij de manifestatie van de SGP:

SGP houdt pro-Israëlische manifestatie op de Dam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl