Deportatie van Roma en Sinti 80 jaar geleden herdacht in Kamp Westerbork
Honderden mensen hebben in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de deportatie van honderden Sinti en Roma herdacht. De grote razzia gebeurde tachtig jaar geleden. Ruim 240 van hen werden naar vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Slechts zo'n dertig van hen keerden levend terug.
"Wij zijn een vergeten groep en daarom hebben we een eigen herdenking", zegt Lalla Weiss. Haar ouders werden destijds gedeporteerd, maar overleefden het. Tientallen familieleden werden vermoord, zoals honderdduizenden andere Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De lokale autoriteiten gaven massaal gehoor aan de opdracht van de bezetters om "alle in Nederland verblijvende personen die het kenmerk der zigeuners bezitten" te arresteren. Een aantal gemeenten stuurt zo veel mensen naar Westerbork dat het de Duitsers verbaast, aldus onderzoeksprogramma Pointer.
'Vertel nooit wie je bent'
"Ons is altijd verboden te vertellen wie je bent", zegt Weiss. "Zeg maar dat je uit Suriname komt, zei mijn oma tegen mij. Dat is beter dan te vertellen wie je werkelijk bent." De angst voor arrestaties en de autoriteiten zit diep, legt Weiss uit.
Weiss was een van de sprekers bij de herdenking. Ook demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Oorlogsgetroffenen) hield een toespraak. Er zijn bloemenkransen gelegd en werd muziek gespeeld.