Biden waarschuwt Israël: VS levert geen wapens voor offensief op Rafah
De Verenigde Staten zal stoppen met het leveren van wapens die kunnen worden gebruikt voor een aanval op Rafah als Israël zijn plannen daarvoor doorzet. President Biden maakte in een interview met CNN bekend dat hij de Israëlische premier Natanyahu telefonisch zijn besluit heeft meegedeeld.
"Als ze Rafah binnentrekken, ga ik niet de wapens leveren die tot nu toe gebruikt zijn in Rafah, in de steden", zei Biden. "Er zijn in Gaza burgers gedood door dit soort bommen en de manier waarop men omgaat met stedelijke gebieden."
Biden zei daarbij wel dat de Verenigde Staten nog steeds toegewijd is aan de verdediging van Israël en bijvoorbeeld munitie voor Israëls raketschild Iron Dome blijft leveren. "We trekken niet onze handen af van Israëls veiligheid, maar wel van de mogelijkheid om oorlog te voeren op dat gebied."
Levering opgeschort
De opmerkingen van Biden komen kort na de bekendmaking van defensieminister Austin dat een munitielevering aan Israël in de wacht is gezet vanwege het geplande Israëlische offensief in Rafah. Austin meldde in het Congres dat levering met zeker twee weken is uitgesteld.
"Na evaluatie hebben we één levering van zware munitie gepauzeerd", vertelde hij. "Er is nog geen eindbeslissing genomen over de voortgang van die levering."
Austin weigerde in te gaan op details, maar Amerikaanse media meldt dat het gaat om 1800 2000-ponders en 1700 500-ponders, die zeker twee weken vertraging oplopen. Israël gebruikt dergelijke bommen om ondergrondse en verstevigde bunkers van Hamas te bombarderen, maar Austin benadrukte dat daarbij ook veel nevenschade kan ontstaan door het wegvagen van woningen.
Het is de eerste keer dat de regering-Biden zulke concrete stappen zet om een grote aanval op Rafah te voorkomen. De kritiek van de Amerikaanse regering op een voorgenomen Israëlische inval in Rafah groeit al weken, maar van daadwerkelijke sancties voor de regering-Netanyahu wilde Biden niets weten.
Politieke tegenstanders spreken er schande van dat Biden bondgenoot Israël wapens ontzegt. Dat moedigt tegenstanders van het land alleen maar aan, waarschuwen de Republikeinen. "Dit is obsceen. Absurd. Geef Israël wat het nodig heeft", drong senator Lindsey Graham aan bij Austin. De Israëlische ambassadeur bij de VN noemt het een teleurstellend en frustrerend besluit.
Medestanders van Biden vinden echter dat het besluit niet ver genoeg gaat. "De VS levert miljarden aan militaire steun", redeneerde de progressieve senator Bernie Sanders. "We kunnen niet langer medeplichtig zijn aan de gruwelijke oorlog van Netanyahu tegen het Palestijnse volk."
Miljardensteun
De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël. Al tientallen jaren doneert het land wapens en munitie aan Israël, op jaarbasis gaat dit om zo'n drie miljard dollar. De Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations rekende uit dat het sinds de invasie van Israël in Gaza op 7 oktober "meer dan honderd overdrachten van militaire hulp" heeft gedaan.
Het gaat onder andere om de aanvoer van tanks, bommen, raketten en handvuurwapens. Ook werd er nagedacht over het aanleveren van nieuwe F-15 gevechtsvliegtuigen, ter waarde van 18 miljard dollar.
Het is de afgelopen 40 jaar niet voorgekomen dat de VS Israël publiekelijke militaire hulp ontzegt. In 1982 stopte Ronald Reagan de levering van clusterbommen naar aanleiding de Israëlische invasie in Libanon.
De band tussen VS en Israël staat al langer onder druk: