Inval in kantoor van Al Jazeera
NOS NieuwsAangepast

Israël valt kantoor van nieuwszender Al Jazeera binnen, apparatuur in beslag genomen

De Israëlische politie is een geïmproviseerde redactieruimte van de Qatarese nieuwszender Al Jazeera binnen gevallen nadat eerder vandaag bekend werd dat het land de kantoren van de nieuwszender gaat sluiten.

De politie deed de inval bij een kantoor van Al Jazeera in een hotel in Jeruzalem. Volgens de nieuwszender is de redactie gehuisvest in Oost-Jeruzalem, wat de internationale gemeenschap als bezet Palestijns gebied ziet.

Op videobeelden is te zien dat inspecteurs en agenten een redactieruimte in een hotelkamer binnen zijn getreden om uitzendapparatuur in beslag te nemen. Inmiddels is de zender op zwart gegaan in Israël.

Bekijk hier beelden en reacties van de inval:

Inval Israëlische politie in kantoor Al Jazeera in Jeruzalem

Al Jazeera is al langer een doorn in het oog voor de Israëlische premier Netanyahu, die de Arabische zender nu in een verklaring "opruiend" noemt.

De zender doet kritisch verslag van de oorlog in Gaza. Netanyahu heeft vorige maand al gezegd dat hij de nieuwszender wil verbieden om vanuit Israël uit te zenden. Het Israëlische parlement heeft recentelijk een wet aangenomen die de weg daarvoor vrijmaakt. Volgens Al Jazeera kan de zender op basis van die wet in eerste instantie voor 45 dagen worden verboden.

'Misdadig'

Al Jazeera noemde het sluiten van de kantoren eerder op de dag "misdadig". Redactiechef Waleed Omari voor Israël en de Palestijnse gebieden zegt verder dat "de achtergrond van dit besluit niet professioneel of journalistiek is, maar politiek".

"De onderdrukking van de vrije pers door Israël om zijn misdaden te verdoezelen, door journalisten te vermoorden en te arresteren, heeft ons er niet van weerhouden onze plicht te vervullen", staat in een eerste verklaring van de zender.

Druk op journalisten in Israël

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de actie van Israël een doodzonde. "Dit is bijzonder laakbaar, een democratische rechtsstaat onwaardig", zegt woordvoerder Paul Teixeira.

Hij vreest dat met deze stap "het hek van de dam is". "Straks kijkt Israël ook naar Westerse media die kritisch berichten over de oorlog en zeggen ze: 'de NOS, Reuters en AP moeten ook vertrekken'." Teixeira noemt zo'n scenario niet ondenkbaar. "Censuur is echt het allerlaagste en vaak een voorbode voor nog veel ernstiger zaken waarover ik nu niet eens na durf te denken."

De internationale organisatie Reporters without Borders (RSF) zegt al langer dat de druk op journalisten in Israël toeneemt sinds de oorlog. Ze zien dat kritische berichtgeving over de oorlog ernstig wordt belemmerd, onder meer omdat alleen journalisten die verbonden zijn aan het Israëlische leger Gaza mogen betreden.

Live uit Gaza

De Israëlische minister van Communicatie Shlomo Karhi zei eerder dat Al Jazeera verboden zou worden omdat het fungeert als propagandakanaal van Hamas. "Er zal geen persvrijheid zijn voor spreekbuizen van Hamas." Al Jazeera ontkent die beschuldigingen en zegt dat Israël systematisch journalisten aanvalt in de Gazastrook.

Al Jazeera is een van de weinige internationale mediakanalen die nog live uitzenden vanuit Gaza. De zender wordt gefinancierd door de Qatarese regering.

De VN zegt het besluit om de kantoren te sluiten te betreuren. "Vrije en onafhankelijke media zijn essentieel, zodat transparantie gegarandeerd kan worden en verantwoording wordt afgelegd. Juist nu, gezien de ernstige beperkingen op berichtgeving vanuit Gaza." De VN dringt er bij de Israëlische regering op aan om het besluit terug te draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl