NOS Nieuws

Minimalistisch kunstenaar Frank Stella (87) overleden

De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd in zijn appartement in New York overleden. De schilder, beeldhouwer en graficus leed aan kanker.

De kunstenaar werd eind jaren 50 bekend door zijn opvallende 'Black Paintings'. De kunstwerken waren bijna volledig zwart en bestonden uit abstracte symmetrische patronen. "Ik hou van het idee dat dit heel moeilijk te doorgronden schilderijen zijn", zei Stella in een interview uit 1972. Hij gaf het liefst zo min mogelijk uitleg over zijn kunst.

  • AFP
    Een van de 'Black Paintings' van Stella
  • EPA
    'Damascus Gate. Variation I' (1969/70)

Later in zijn carrière bleef Stella vasthouden aan de abstracte vormen die hij eerder gebruikte. Wel stapte hij drastisch van zijn zwart-witte stijl af: zijn kunstwerken werden vanaf de jaren 60 opvallend kleurrijk en energiek.

In 1970 begon Frank Stella ook driedimensionale elementen te gebruiken in zijn kunst. Dat begon klein, maar groeide uit tot enorme kunstwerken in de openbare ruimte. Het kunstwerk 'Broken Jug' staats sinds 2021 in Friesland, bij de industriehaven van Harlingen.

De 'Broken Jug' in Harlingen

De sculptuur in Harlingen is zo'n veertien meter hoog en weegt 45 ton. Het verhaal van het kunstwerk is bijzonder. Stella begon er in 2001 al aan. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het naast een stadion in Miami kwam te staan, maar daar werd het geweigerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl