NOS NieuwsAangepast

Christine Lagarde nieuwe baas IMF

De Franse minister van Financiën Christine Lagarde wordt de nieuwe leider van het Internationaal Monetair Fonds. Dat hebben de 24 leden van het IMF-bestuur besloten.

De 55-jarige Lagarde is de eerste vrouw die deze functie zal bekleden. Zij volgt haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn op, die vorige maand aftrad, nadat een kamermeisje in een hotel in New York hem had beschuldigd van verkrachting.

De enige tegenkandidaat van Lagarde was de president van de centrale bank van Mexico Augustin Carstens. Hij kreeg te weinig steun. Op de website van het IMF staat een verklaring van hem waarin hij Lagarde feliciteert.

Biografie

Lagarde is de elfde achtereenvolgende Europese IMF-baas en de vijfde uit Frankrijk sinds de oprichting van het fonds in 1944. Al snel na de arrestatie van Strauss-Kahn kwam de Française in beeld als zijn opvolger. Ze wist snel steun te verwerven voor haar kandidatuur van onder meer van Europa en de Verenigde Staten.

Christine Lagarde werd op 1 januari 1956 in Parijs geboren als Christine Lallouette. Na haar rechtenstudie in Parijs en een studie politieke wetenschappen in Aix-en-Provence werkte ze als advocate in Parijs.

In 2005 werd ze minister van Handel in het Franse kabinet van toenmalig premier Dominique de Villepin. Na de verkiezing van Nicolas Sarkozy tot president in 2007 werd Lagarde, die behoort tot de centrumrechtse partij UMP, minister van Financiën.

Niet omomstreden

Haar kwaliteiten worden sinds de financiële crisis geroemd. Als minister was ze prominent aanwezig bij bijeenkomsten van de G8 en de G20 waar oplossingen voor de wereldwijde recessie werden besproken.

Helemaal onomstreden is Lagarde niet. In eigen land wordt mogelijk een gerechtelijk onderzoek naar machtsmisbruik geopend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl