De zeearenden in Friescheveen
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Zeearend broedt in afgesloten stukje natuur bij Groningen

Nu er geen mensen meer mogen komen, bloeit het natuurgebied Friescheveen in de noordpunt van Drenthe op. Boswachter Bart Zwiers treft er bevers, otters en boommarters aan. Sinds drie maanden zit er ook een paartje zeearenden, dat nu aan het broeden is.

"Dat ze nu op de eieren zitten, is in feite de bekroning van het werk. Als ik zo de soorten tel, dan geloof ik zeker dat het voor de natuur heel erg goed is dat we van het Friescheveen een rustgebied hebben gemaakt", aldus de boswachter bij RTV Drenthe.

Het Friescheveen is een laagveengebied met moerasbos, riet en open water, ontstaan in het begin van de 19e eeuw door veenafgraving. Er is een waterplas met verschillende 'werkeilanden': de legakkers waar het veen vroeger te drogen lag. Nu groeien op die akkers elzen, varens, bramen en kamperfoelies.

Bootjes weg

Tot een paar jaar geleden was het mogelijk om bij een restaurant aan de rand van Friescheveen een bootje te huren en het gebied in te roeien. Maar het restaurant sloot een paar jaar geleden en de bootjes zijn weg.

"Die komen ook niet meer terug" aldus boswachter Zwiers. "Het gebied heeft rust nodig. Dat kan niet in combinatie met recreatievaart, hoe beperkt en stilletjes ook."

Padden en slangen

Het was een logische stap om het gebied helemaal af te sluiten voor recreatie, vindt Zwiers. Toch is dat in Nederland waarschijnlijk uniek: het komt wel eens voor dat broedgebieden in deze tijd van het jaar worden afgesloten, maar dat is tijdelijk. Ook worden er wel eens (auto-)wegen door een natuurgebied afgesloten om padden of slangen over te laten steken.

Maar dat er om een heel natuurgebied bordjes met 'geen toegang' staan, is bijzonder. "Ik heb het in de 25 jaar dat ik boswachter ben, nog niet eerder meegemaakt", zegt Zwiers. "Niet hier in Groningen en Drenthe waar ik nu werk. Maar ook niet in de tien jaar dat ik boswachter was in de Naardermeer."

Toegangsverbod bij Friescheveen

Zwiers zegt zich te realiseren dat er steeds meer mensen willen recreëren in de natuur, zeker sinds corona. "Daar moeten we óók een oplossing voor vinden", zegt hij. "Bijvoorbeeld door te kijken of we in overleg met boeren landbouwgrond kunnen openstellen voor recreatie."

Nu de afsluiting een succes is, blijft het Friescheveen dicht voor recreatie, Zeker omdat de zeearenden aan het broeden zijn. "Het vrouwtje is een jaar of vier en is afkomstig uit de Lepelaarsplassen bij Almere. Dat weten we doordat zij geringd is", aldus Zwiers. De herkomst van het mannetje is minder duidelijk.

De natuur is gelukkig

"Het volgende succes zou zijn dat de eieren ook uitkomen", aldus de boswachter. Er kán nog van alles misgaan. Maar als de vogels niet worden gestoord door iemand die het toegangsverbod negeert, zou binnenkort de eerste in het Friescheveen geboren zeearend verwelkomd kunnen worden.

"Of ik dan gelukkig ben? Het gaat er niet om of een boswachter gelukkig is, het gaat er om dat de natuur hier gelukkig is. En dat is zo, denk ik."

Advertentie via Ster.nl