Hoge prijzen op veiling Titanic-stukken: 1 miljoen euro voor gouden horloge
Op een veiling in Engeland is een gouden horloge van naar verluidt de rijkste passagier op de Titanic geveild. De verwachting was dat het uurwerk ruim 120.000 euro zou opbrengen. De veilingmeester hamerde af op ruim 1 miljoen euro.
Het pronkstuk van de veiling behoorde toe aan de 47-jarige John Jacob Astor IV. Hij kwam om bij de scheepsramp in 1912, die aan zo'n 1500 mensen het leven kostte. Toen het schip zonk hielp Astor zijn vrouw Madeleine nog in een reddingsboot. Hij rookte een sigaret en sprak met een andere passagier. Dat was de laatste keer dat hij werd gezien. Zijn lichaam werd een week na de ramp gevonden. Hij droeg het 14-karaats gouden Waltham-zakhorloge met de initialen JJA nog bij zich.
John Jacob Astor IV was een Amerikaanse zakenman, vastgoedontwikkelaar, luitenant-kolonel in de Spaans-Amerikaanse oorlog, schrijver en investeerder. In zijn tijd was hij een van de rijkste mensen ter wereld en vermoedelijk de rijkste man op de Titanic.
Na de ramp ging het horloge naar zijn zoon Vincent Astor. Die liet het restaureren en gaf het cadeau aan de zoon van de secretaris van zijn vader. Het horloge bleef tot in de jaren 90 in diens familie, waarna het bij een veiling door een onbekende verzamelaar werd gekocht. Sindsdien was het te zien in verschillende musea.
Ook de gouden manchetknopen, ongebruikte bankcheques, zijn plattegrond van de eerste klasse op de Titanic en een foto van Astor werden vandaag geveild, samen met andere voorwerpen zoals een tas van de orkestleider op het schip, Wallace Hartley. De manchetknopen brachten 15.000 euro op, de cheques 2600 euro en de plattegrond 28.000 euro.
De tas ging van de hand voor 342.000 euro. Hartley gebruikte hem om zijn viool in te bewaren. Voordat hij van boord ging, gespte hij de tas met de viool om zijn lichaam. Hij verdronk, maar de tas en de viool doorstonden de ramp. De viool bracht in 2013 1,3 miljoen euro op.