Stand-in van de koning tijdens een generale repetitie in Emmen
NOS Nieuws

Wekdienst 27/4: Koningsdag in Emmen • EK's in drie sporten

Goedemorgen! Koning Willem-Alexander viert zijn 57ste verjaardag in Emmen en op deze Koningsdag gaan Nederlandse sporters vol voor de medailles op EK's in liefst drie sporten: roeien, judo en turnen.

Eerst het weer: Het wordt wisselend bewolkt vandaag met hier en daar wat regen. Ook de zon laat zich af en toe zien en het wordt tussen de 14 en 18 graden. Vanmiddag kan het op sommige plekken ook gaan onweren.

Het weer op Koningsdag 2024

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Nederland viert Koningsdag. Koning Willem-Alexander wordt 57 jaar en bezoekt met een deel van zijn familie Emmen. In 2002 trok de koninklijke familie voor het laatst op Koningsdag naar Drenthe, toen nog met koningin Beatrix op Koninginnedag. Zij bezocht de plaatsen Meppel en Hoogeveen.
  • In de rest van het land is het traditiegetrouw vroeg druk in steden en dorpen door onder meer de vele vrijmarkten. Daarnaast worden er op tal van plekken feesten en festivals georganiseerd. De NS heeft aangekondigd dat er extra treinen zullen rijden.
  • In meerdere sporten wordt er gestreden om EK-titels. Zo zijn in Szeged (Hongarije) de EK roeien en worden in het Italiaanse Rimini de EK turnen gehouden. Vanaf 16.30 uur kun je op NOS.nl live meekijken met de toestelfinales. Zagreb (Kroatië) staat in het teken van de EK judo. Vanaf 17.00 uur is er online een livestream, met commentaar van Kees Jongkind en Henk Grol.
  • De Nederlandse ijshockeysters spelen hun laatste wedstrijd op het WK. De vrouwen kunnen niet meer promoveren naar de hoogste WK-groep na de nederlaag gisteren tegen Noorwegen. Maar ze kunnen ook niet meer degraderen, waardoor de wedstrijd tegen gastland Oostenrijk er vooral eentje voor de eer is. Het duel is vanaf 20.25 uur te zien via een livestream in de NOS-app en op NOS.nl.

Wat heb je gemist

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat zijn land bewijs heeft gezien dat China probeert om de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen "te beïnvloeden en zich erin te mengen". Hij deed zijn uitspraken in een interview met CNN, aan het eind van een driedaagse trip naar China.

Blinken gaf geen details over de manier de verkiezingen beïnvloed zouden worden, maar noemde het "totaal onaanvaardbaar". De minister zei verder dat hij in China de waarschuwing had herhaald van president Biden. Die zei afgelopen najaar op een top met de Chinese president Xi dat Peking zich niet moest bemoeien met de presidentsverkiezingen. Xi zou daarmee hebben ingestemd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een lintje tijdens de jaarlijkse lintjesregen is een van de mooiste gebaren die een vrijwilliger kan krijgen. Maar dat gold niet voor Piet de Haan uit Dokkum. De Fries was gisteren blij met alle loftuitingen aan zijn adres, maar bedankte voor het lintje: "Ik heb een probleem met Zijne Majesteit".

3375 lintjes uitgereikt, maar niet iedereen wil er een: 'Ik doe hier niet aan mee'

Fijne Koningsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl