Vitesse nog altijd in gevaar: 'Zou zomaar kunnen dat er nog wat aankomt'
Natuurlijk schrok ook interim-directeur Edwin Reijntjes van Vitesse van de straf van achttien punten in mindering die de licentiecommissie van de KNVB de club vorige week oplegde, omdat er niet was voldaan aan de licentie-eisen. "Zo veel was nog nooit gebeurd. Het geeft wel de ernst van de situatie aan."
De enorme puntenstraf volgde nadat Vitesse informatie had achtergehouden en meer dan eens niet transparant was geweest.
"Het is ook een signaal naar de andere clubs: 'Jongens, als je niet de zaken aanlevert zoals wij verwachten dat je ze aanlevert, dan heb je een probleem'. Ik schrok er dus wel van, maar dat was maar heel even, want daarna moet je weer door", vertelt de man die begin april samen met adviseur Paul van der Kraan bij Vitesse aan boord sprong.
Leed nog lang niet geleden
Het leed is immers nog lang niet geleden voor Vitesse, dat al in hoog tempo op degradatie uit de eredivisie afstevende en door de opgelegde sanctie helemaal niet meer te redden viel. De puntenaftrek ging weliswaar gepaard met behoud van de licentie, maar daar hoort wel het woordje 'voorlopig' bij.
"In de brief van de licentiecommissie werd aangegeven dat de opgelegde sanctie geldt voor een aantal zaken", legt Reijntjes uit. "Tussen de regels door kun je lezen dat er nog meer punten besproken gaan worden en dat in de vergadering van 15 april blijkbaar niet alles behandeld is. Dus het zou zomaar kunnen dat er nog wat aankomt. Het verleden is nog zeker niet afgesloten."
De licentie komt wellicht dus alsnog in gevaar. Reijntjes: "Het is duidelijk dat we door het oog van de naald gekropen zijn. De licentie is nog niet afgenomen. Zo werd het ook gecommuniceerd: nog niet afgenomen. Maar het feit dat er nieuw bestuur zit, is blijkbaar wel voor de licentiecommissie een signaal geweest dat er weer een vertrouwensband kan ontstaan."
Vrijdag
Daarom is Reijntjes ook zo blij dat ze vrijdag aan tafel mogen schuiven bij de licentiecommissie in plaats van dat er sprake is van briefwisselingen. "Dat was voor ons een doelstelling op zich en is absoluut een winstpunt. De licentiecommissie was niet erg Vitesse-minded meer, omdat ze vaak zaken niet volledig kregen aangeleverd."
De verwachtingen voor het gesprek met de licentiecommissie zijn overigens niet hoog. "Wij komen vooral uitleggen hoe wij onze problemen op willen lossen en zullen ons plan in detail uitleggen. Maar voor ons is het al heel bijzonder dat ze met ons om tafel gaan. Dat is een enorme stap."
Los van de licentieperikelen is er nog heel veel werk aan de winkel. Wat te denken van een sluitende begroting fabriceren, en wel voor 15 juni, de dag dat die moet worden ingeleverd bij de KNVB. "Dat is over zes weken. En we hebben nog niet de miljoenen die nodig zijn. Er moet nog heel veel water door de Rijn stromen om dat voor elkaar te krijgen."
Reijntjes heeft goede hoop dat investeerders die van Vitesse weer een gezonde club maken, gevonden gaan worden. "Anders zou ik hier niet staan. Dan zou ik zeggen: het is klaar, stoppen. Maar het wordt krap. Tijd is onze grootste vijand."