NOS NieuwsAangepast

Zoekmachine eist bijna 300 miljoen van Google

De Franse zoekmachine 1PlusV eist 295 miljoen euro van Google. Het Amerikaanse internetbedrijf zou zijn positie hebben misbruikt om de ontwikkeling van concurrenten te blokkeren. De claim is de hoogste die ooit is ingediend tegen Google in Europe.

1PlusV is al langer bezig met een aanval op Google. Een klacht die het bedrijf samen met onder meer Microsoft indiende, leidde tot een onderzoek door de European Competition Authorities. Het bedrijf laat tegenover de BBC weten dat deze claim de "logische volgende stap" was.

Het bedrijf zegt dat Google andere zoekmachines belemmerde, door deze uit de zoekresultaten van Google te laten. Ook zou Google zijn eigen diensten kunstmatig bovenaan de resultaten houden. 1PlusV vindt het verder onterecht dat andere zoekmachines geen Adsense-advertenties op basis van zoekwoorden kunnen plaatsen bij hun resultaten. Dat kan alleen Google zelf.

Reactie

Google wil slechts kort reageren op de claim: "We hebben de aanklacht pas net ontvangen, dus kunnen er nog niet te diep op ingaan. We proberen altijd te doen wat het beste is voor de gebruiker. Dat is onze basisgedachte en we willen dit graag uitleggen."

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl