De Spaanse politie met Karim B. in januari
NOS Nieuws

Spaanse justitie is van drugshandel verdachte Nederlander Karim B. kwijt

Het vermoedelijke criminele kopstuk Karim B. is spoorloos na zijn voorwaardelijke vrijlating. Dat heeft de Spaanse minister van Justitie Bolanos bevestigd. Hij noemt het nieuws uiterst zorgwekkend. De veiligheidsdiensten moeten B. zo snel mogelijk arresteren en voor de rechter brengen, zei hij vandaag op een persconferentie.

De Amsterdammer Karim B. wordt door zowel de autoriteiten in Spanje als in Nederland beschouwd als een grote speler op de internationale drugsmarkt. De 46-jarige verdachte werd in januari in Zuid-Spanje aangehouden na een grote politieactie tegen witwassen.

Omdat hij ook in Nederland wordt gezocht voor drugshandel, vroeg het Openbaar Ministerie meteen om zijn overlevering. Toch werd Karim B. in februari onverwacht vrijgelaten.

Fiasco

Volgens de Spaanse krant El País kwam Karim B. vrij na gebrekkige samenwerking tussen twee verschillende rechtbanken. De krant spreekt van een "gerechtelijk fiasco".

Het Nederlandse overleveringsverzoek lag bij de nationale rechtbank en de Spaanse zaak tegen Karim B. bij een provinciale rechtbank. Op basis van politie- en justitiebronnen concludeert de krant dat daar iets mis is gegaan.

Karim B. mocht weer vertrekken na het betalen van 50.000 euro borgtocht, het inleveren van zijn paspoort en de voorwaarde dat hij zich twee keer per maand zou komen melden. Dat zou hij de laatste keer niet meer hebben gedaan.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zegt niet op de hoogte te zijn gebracht dat Karim B. is verdwenen en wil daar verder niet op reageren.

Volgens het OM was door de rechter in Spanje bepaald dat hij meteen weer vast zou worden gezet voor de Nederlandse zaak, mocht hij vrijkomen in zijn Spaanse zaak. "Waarom dat niet is gebeurd, is ons onbekend", aldus een woordvoerder.

Het OM benadrukt nog steeds van plan te zijn om Karim B. hier te vervolgen voor drugshandel. Er wordt nog altijd gewacht een beslissing van Spanje over zijn overlevering.

"Onze ervaring met de Spaanse justitie is dat die samenwerking over het algemeen goed is", zegt de woordvoerder. "Jaarlijks worden tientallen verdachten overgeleverd."

50 miljoen euro

Tijdens de politieactie tegen de groep rond Karim B. heeft de Spaanse politie beslag gelegd op een groot aantal huizen, ter waarde van 50 miljoen euro. Ook is 3 miljoen euro op verschillende bankrekeningen geconfisqueerd.

Het veronderstelde criminele kopstuk woonde eerder in Amsterdam, maar verbleef al langere tijd in het buitenland. Zijn broer Samir werd in 2014 doodgeschoten in de buurt van Malaga.

De Spaanse politie deelde deze beelden van een reeks arrestaties in januari, waarbij ook Karim B. werd opgepakt:

Spaanse politie deelt beelden van arrestaties

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl