Koude wind houdt toeschouwers bloemencorso niet tegen
Een bonte stoet van met bloemen versierde praalwagens is vanochtend vanuit Noordwijk naar Haarlem vertrokken.
Het Bloemencorso Bollenstreek is een van de grootste corso's in Nederland en trekt volgens de organisatie normaal meer dan een miljoen bezoekers. Dat is naar verwachting dit jaar niet anders, hoewel er vooral op de open stukken een koude wind staat.
"Ik ben er speciaal voor naar Nederland gekomen", vertelt een Zweedse bezoekster bij Omroep West. Het echtpaar Gardner uit de Amerikaanse stad Boston is er ook, samen met hun al wat oudere moeder. Zij zit bibberend in de meegenomen tuinstoel op de boulevard van Noordwijk, maar geniet naar eigen zeggen met volle teugen.
De organisatie van het jaarlijkse corso spreekt zelf van het "grootste lentefeest". Dorpen in de Bollenstreek zoals Lisse, Hillegom en Sassenheim veranderen een keer per jaar in een vrolijk en kleurrijk geheel. Soms zijn de praalwagens gewijd aan een serieus thema. Op een van de wagens staat bijvoorbeeld Willem Buser, alias Rinus de redder. Hij probeert surfer Jaap uit de zee (van bloemen) te redden. De wagen is bedoeld om het werk van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij KNRM onder de aandacht te brengen.
Olifantenfestival
De winnende praalwagen van dit jaar is Olifantenfestival Corsogroep van de Corsogroep KAVB Hillegom-Haarlem, naar een ontwerp van bloemsierkunstenaar Michael van Namen.
Het zijn niet alleen de bonte praalwagens maar ook de fanfare- en muziekkorpsen die voor sfeer zorgen. Hier en daar wordt voorzichtig op straat gedanst. In Sassenheim vindt naast het 'grote' corso ook een kindercorso plaats, waar de kleintjes hun met bloemen versierde fietsen, steps en driewielertjes showen.
De bollenteelt heeft niet altijd een goede naam, vooral vanwege het gebruik van insecticiden. Een grote uitzondering is de praalwagen van de provincie Noord-Holland, waarop de hyacinten van bollenboer John Huiberts (62) uit Sint Maartensbrug zijn aangebracht. Hij is naar eigen zeggen pionier op het gebied van biologisch bollenkweken.
"Ik sta hier wel met gepaste trots", zegt Huiberts vlak voor het vertrek van de praalwagen bij NH. Elf jaar geleden gooide hij het roer om en besloot hij geen insecticiden meer te gebruiken. "Ik zag dat de grond achteruitging en wij bodem-gebonden ziektes hadden waar we niet van af konden komen met de chemie", stelt Huiberts. "Ik ben op een cursus gegaan over bodemecologie en het bleek dat we heel anders moesten gaan boeren."
Goede schimmels
Eenvoudig gezegd werkt de bollenboer nu met wat hij noemt 'goede schimmels en goede bacteriën' rond de wortel van de bol. "Die geven voeding én beschermen tegen ziekte en zeer. En tegen negatieve invloeden", aldus Huiberts.
Net nadat hij begon met biologisch boeren moest Huiberts genoegen nemen met minder opbrengst. Inmiddels stijgt het aantal bloemen dat hij kan kweken weer. Maar eerlijk gezegd maakt hem dat niet zoveel uit. Hij voelt zich nu meer dan vroeger kweker in de ware zin van het woord. "Dat betekent dat je er niet altijd het maximale kunt uithalen, maar het zij zo", aldus Huiberts. "Ik word er heel gelukkig van."
De stoet inclusief de wagen van de provincie Noord-Holland doet de hele dag over de 42 kilometer lange route tussen Noordwijk en Haarlem. Morgen worden de praalwagens in de binnenstad van Haarlem tentoongesteld.