Demissionair staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) ondertekent symbolisch de wet over het sluiten van de gaskraan
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Vlag hangt uit in Groningen vanwege sluiten gaskraan: 'Historische dag'

Inwoners van Kolham en de rest van de provincie Groningen spreken over "een historische dag", de dag waarop de gaskraan na 65 jaar definitief dicht werd gedraaid. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief ondertekende vanmiddag symbolisch de wet die regelt dat de decennialange winning van gas in de provincie permanent stopt. Hij noemde het een "feestelijke dag".

Vijlbrief zei dat de belangen van de Groningers "structureel genegeerd zijn" in het aardgasdossier en dat de overheid jarenlang geen oog had voor hun veiligheid. "Woningen, gebouwen maar vooral ook mensen hebben grote schade opgelopen", aldus de bewindsman.

In Ten Boer hangt vandaag de Groningse aardbevingsvlag uit

De vlag hangt vandaag uit, onder meer bij de provincie, het ministerie van EZK in Den Haag en aan de gevels van Groningse huizen. Maar ook bij Groningers die niet meer in de regio wonen. "Speciaal voor vandaag, prachtig", zegt Kirsten de Jong die haar onveilige boerderij in Siddeburen verruilde voor een woning in Portugal. "Het is een mooi gevoel, dat het nu echt niet meer verder kan met de gaswinning, zegt ze tegen RTV Noord.

Met deze handtekening is het Groninger gasveld gesloten:

Met deze handtekening is het Groninger gasveld gesloten

Vijlbrief gaf een ingelijste kopie van de wet aan Trijni van der Sluis, weduwe van Meent van der Sluis, die jaren geleden al waarschuwde voor de gevaren van gaswinning. Burgemeester Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen zei in een toespraak dat er "vandaag geschiedenis wordt geschreven".

Op het land van wijlen boer Boon, waar het Groningenveld ontdekt werd, zijn veel mensen uitgelaten. Kiet Winter groeide op in het bevingsgebied en is erbij: "Het is prachtig, een prachtige historische dag." Toen de wet werd aangenomen trok hij de champagne al open. "Klopt, dit moeten we vieren. Ik heb het groots gevierd en vandaag doe ik dat weer."

Dubbel

Toch is met het dichtdraaien van de gaskraan het bevingsgevaar niet geweken. Dat komt door de ondergrondse drukverschillen die zijn ontstaan door de jarenlange gaswinning. Ook duren de versterking van huizen en de schadeafhandeling in veel gevallen nog jaren. "Het is dubbel. Ik kan mijn dossier ook echt sluiten want ik woon niet meer in Groningen, maar helaas zijn er heel veel mensen die dat nog niet kunnen", zegt De Jong.

Advertentie via Ster.nl