Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Atalanta heeft de halve finales van de Europa League bereikt. De return tegen Liverpool werd met 0-1 verloren, maar dankzij de 3-0 zege van een week geleden kwam een plek bij de laatste vier niet in gevaar.

Daardoor is zesvoudig Champions League-winnaar en drievoudig Europa League-winnaar Liverpool uitgeschakeld.

In het duel tussen West Ham United en Leverkusen was Jeremie Frimpong met een late gelijkmaker belangrijk voor de Duitsers, die zich na het landskampioenschap nu ook mogen opmaken voor een halve finale. Ook AS Roma en Olympique Marseille plaatsten zich.

In het Gewiss-stadion kwamen vier Oranje-internationals in actie: Teun Koopmeiners en Marten de Roon bij Atalanta, Virgil van Dijk en Cody Gakpo bij Liverpool. Daarnaast zaten er ook nog wat Nederlanders op de bank: Mitchel Bakker, Hans Hateboer (Atalanta) en Ryan Gravenberch (Liverpool).

Zware klus

Liverpool wachtte een zware klus in Bergamo: de 3-0 nederlaag wegpoetsen. Maar Jürgen Klopp zei vooraf al dat het nog zeker niet beslist was na de heenwedstrijd en met die instelling gingen de Engelsen de wedstrijd ook in.

Het was na twee minuten even schrikken voor Liverpool toen captain Van Dijk aangaf dat hij een behandeling nodig had, vanwege een pijnlijke vinger. De Nederlandse aanvoerder van de ploeg kon na een korte behandeling echter gewoon weer terug het veld in en kon in de zevende minuut al juichen.

Virgil van Dijk

Nadat Trent Alexander-Arnold op de arm van Matteo Ruggeri had geschoten, kreeg Liverpool een strafschop. Mohamed Salah benutte de penalty feilloos. Hij schoot hard en laag in de rechterhoek, terwijl doelman Juan Musso de andere kant op dook.

Ook Atalanta valt aan

Een onmogelijke geachte comeback leek in de maak, maar Liverpool wist niet door te drukken. Sterker nog, Atalanta zocht ook de aanval en was een paar keer dicht bij de gelijkmaker.

Liverpool-keeper Alisson voorkwam op de lijn een eigen goal van Van Dijk, na een voorzet van Teun Koopmeiners. En vijf minuten voor rust schoot Koopmeiners de bal tegen de touwen, na een voorzet van Marten de Roon. Maar beide keren was er ook buitenspel geconstateerd, waardoor de 1-1 uitbleef in de eerste helft.

Na rust maakte vooral Atalanta aanspraak op een doelpunt. Opnieuw Koopmeiners liet zich nadrukkelijk gelden, maar Alisson hield knap stand onder de lat van Liverpool.

Frimpong trefzeker voor Leverkusen

Bayer Leverkusen gaat ook naar de halve finales van de Europa League. De Duitsers leken bij West Ham United na een rake kopbal van Michail Antonio op weg naar de eerste nederlaag van het seizoen, maar vlak voor tijd tekende de Nederlander Jeremie Frimpong voor de 1-1.

Jeremie Frimpong

Het was voor Leverkusen genoeg voor een plek in de halve finales, want thuis had de Duitse landskampioen al met 2-0 gewonnen.

AS Roma, dat vorig jaar in de finale verloor van Sevilla, drong ten koste van AC Milan door tot de halve finales. Na de 1-0 zege in Milaan waren de Romeinen ook in Rome te sterk: 2-1.

Roma zat door doelpunten van Gianluca Mancini en Paulo Dybala al vroeg op rozen. Ook na de rode kaart van Zeki Çelik had Roma het amper lastig. De 2-1, een harde kopbal van Matteo Gabbia, kwam te laat.

Olympique Marseille heeft in het eigen Velodrome Benfica na strafschoppen verslagen. De Fransen verloren vorige week de uitwedstrijd met 2-1 en dwongen tien minuten voor tijd met een goal van Faris Moumbagna een verlenging af.

Daarin werd niet meer gescoord en dus moesten penalty's de laatste halvefinalist bepalen. Benfica miste er twee en Marseille faalde niet.