NOS VoetbalAangepast

Kimmich kopt Bayern langs Arsenal en naar laatste vier Champions League

Bayern München heeft ten koste van Arsenal de halve finales van de Champions League bereikt. Na de 2-2 van vorige week in Londen volstond in Duitsland een rake kopbal van Joshua Kimmich halverwege de tweede helft: 1-0.

Oranje-international Matthijs de Ligt stond bij de thuisclub in de basis en maakte in het centrum van de defensie de volle negentig minuten vol.

In de halve finale speelt Bayern tegen Real Madrid, dat vanavond afrekende met Manchester City. Gisteren plaatsten Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain zich al voor de andere halve finale.

Eindelijk weer voorbij kwartfinales

De afgelopen drie seizoenen vormden de kwartfinales nog het eindstation voor Bayern, de zesvoudig winnaar van het belangrijkste Europese clubtoernooi. De laatste keer dat Bayern de laatste vier wel bereikte, was vlak voor die negatieve reeks, en toen werd de Champions League onder Hans-Dieter Flick meteen gewonnen ook.

Matthijs de Ligt houdt Kai Haverts van de bal

Na het mislopen van de Duitse titel - na elf landskampioenschappen op rij - en de vroegtijdige uitschakeling in het nationale bekertoernooi is Bayern er veel aan gelegen de Champions League wel tot een succes te maken.

De koppeling aan Arsenal beloofde wat dat betreft statistisch gezien veel goeds: vier keer eerder stond de Beierse club tegenover de Engelsen in de knock-outfase van de Champions League en zonder uitzondering trokken de Zuid-Duitsers aan het langste eind.

Gezapig

De eerste kansjes waren ook voor de thuisclub, maar de Engelse spits Harry Kane - die in zijn jeugd nog een seizoen het Arsenal-shirt droeg - had zijn vizier niet op scherp staan.

Halverwege de eerste helft kwam oud-Ajacied Noussair Mazraoui op links op volle snelheid door. Zijn getoucheerde voorzet ging rakelings naast.

Bayern-speler Noussair Mazraoui met een voorzet

Daarna was het beurt aan beide doelmannen om zich te onderscheiden: Arsenal-keeper David Raya op een schot van Jamal Musiala, terwijl Manuel Neuer met enige moeite een inzet van Martin Ødegaard keerde. De Duitse sluitpost had even later geluk dat Gabriel Martinelli verzuimde een hoek te kiezen na goed werk van Ødegaard.

Zo begon het wat gezapig begonnen duel langzaam maar zeker aan attractiviteit te winnen. En Arsenal aan overwicht. Maar echt doordrukken zat er niet in voor de Gunners, die bij hun laatste twee bezoeken aan de Allianz Arena (2015 en 2017) met 5-1 klop kregen.

Lat en paal

Na rust liet het spektakel minder lang op zich wachten. Al na een minuut trof de koppende Leon Goretzka de Arsenal-lat, waarna de rebound van Raphael Guerreiro via een verdediger de buitenkant van de paal raakte.

Bayern München-doelman Manuel Neuer brengt de bal in het spel

Bayern liet het daar niet bij. Het drukte de Londenaren terug en kwam in de 63ste minuut op voorsprong. Guerreiro liet een voorzet los waar de aanstormende Kimmich vol overtuiging met het hoofd tegenaan liep, terwijl enkele in de buurt staande Arsenal-spelers slechts toekeken: 1-0.

Manager Mikel Arteta, die ook als speler van Arsenal twee keer werd uitgeschakeld door Bayern, moest wat verzinnen en bracht Gabriel Jesus en Leandro Trossard, de man die vorige week de 2-2 maakte, in de ploeg.

Resultaat had het niet. Neuer hield voor de 58ste keer zijn doel schoon in de Champions League en liet daarmee mederecordhouder Iker Casillas achter zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl