NOS NieuwsAangepast

Rellen bij stakingen Griekenland

In Athene zijn rellen uitgebroken bij de demonstraties tegen de bezuinigingsplannen van premier Papandreou. De mobiele eenheid heeft traangas gebruikt om betogers uiteen te drijven die met stenen en flessen gooiden.

Bij de gevechten zijn drie agenten gewond geraakt. Eén betoger raakte gewond. Hij werd neergestoken door iemand van een rivaliserende groep. Volgens de politie moesten drie mensen worden behandeld wegens ademhalingsproblemen.

In totaal zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan. Ze riepen leuzen bij het parlementsgebouw. De vakbonden hadden opgeroepen tot de betoging. De politie is met vijfduizend agenten op straat.

Geen vervoer

De vakbonden zitten ook achter een nieuwe staking die vanochtend is begonnen. Ze vinden de bezuinigingen veel te ver gaan en het werk is nu voor twee dagen neergelegd. Onder anderen artsen hebben het werk neergelegd.

De reiskoepel ANVR zegt dat het onmogelijk is om te voorspellen wat de gevolgen zullen zijn voor Nederlandse toeristen in Griekenland. "Iedereen moet dat zelf in de gaten houden", zegt een woordvoerder.

Dubbeltje op zijn kant

Papandreou wil voor 28 miljard euro besparen en staatsbedrijven verkopen, maar als het parlement er niet mee instemt, zijn de gevolgen groot. Griekenland krijgt dan geen geld meer van de EU en het IMF. In dat geval kan Griekenland binnen een paar weken failliet gaan.

De stemming wordt een dubbeltje op zijn kant. De oppositie is tegen en ook leden van Papandreous eigen socialistische partij dreigen tegen te stemmen. Papandreou waarschuwt dat Griekenland maar één kans heeft om weer op eigen benen te staan. Die kans is verkeken als het parlement tegenstemt, aldus Papandreou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl