Rob Nizet

Roda JC blijft in spoor koploper Willem II, dat nu wel wint van beloftenploeg

De strijd om het kampioenschap in de eerste divisie blijft ongemeen spannend. Roda JC aast op de koppositie en heeft vanavond met flinke cijfers bij TOP Oss gewonnen: 1-4. Koploper Willem II maakte echter geen fout en won thuis ook met 4-1, van Jong AZ.

Roda zette zo wel een mooie stap richting promotie. Met nog vier wedstrijden voor de boeg bedraagt het verschil met nummer drie FC Groningen nu zes punten. De nummers een en twee in de eerste divisie promoveren naar de eredivisie. Groningen kan het gat zaterdag halveren, dan moet het wel winnen van VVV-Venlo.

Het gat tussen koploper Willem II en Roda blijft drie punten.

Willem II leek tegen Jong AZ in de beginfase nog niet helemaal wakker. De club heeft het dit seizoen ook vaak lastig tegen de Jong-ploegen van eredivisieclubs. Vorige week werd er nog gelijkgespeeld tegen Jong Utrecht.

AZ-aanvoerder Finn Stam schoot al in de 15de minuut raak in de korte hoek. Het schot met links moest eigenlijk een prooi zijn voor de keeper, maar Joshua Smits pareerde de bal ronduit slecht. Het was de eerste goal van Stam dit seizoen.

Dat schudde de Tilburgers kennelijk genoeg wakker, want daarna sprongen ze zeer effectief om met de kansen. Halverwege de eerste helft gaf Nick Doodeman een voorzet vanaf rechts. Jesse Bosch liet de bal gaan met een overstapje, waarna de Zweed Max Svensson kalm binnenschoot.

Even daarna was het de technisch kundige Thijs Oosting die Rob Nizet het zestienmetergebied instuurde. De Belg schoot kiezelhard raak: 2-1. En zo repareerden de Tilburgers de vroege achterstand binnen een mum van tijd.

In de tweede helft ging Willem II op dezelfde voet verder. Weer middels een voorzet van Doodeman. Het zag er klunzig uit hoe de talenten van AZ die bal probeerden te verwerken. Sterker nog: dat lukte helemaal niet. De bal viel plots voor de voeten van Jeredy Hilterman. En die haalde verwoestend uit: 3-1.

Amine Lachkar van Willem II kreeg in blessuretijd nog zijn tweede gele kaart. Maar ook met tien man toonde de club zich sterker. Het scoorde zelfs nog in de allerlaatste minuut, via een kopbal van de ingevallen Michael de Leeuw.

Geen strobreed in de weg

Roda JC was van meet af aan van plan om de druk flink op te voeren op koploper Willem II. De Limburgers kwamen al na drie minuten op voorsprong tegen TOP Oss middels een goal van Arjen van der Heide.

Roda JC viert de 1-0 tegen TOP Oss

TOP Oss wist zich geen raad met de ferme pressie van Roda JC en legde de ploeg van Bas Sibum eigenlijk geen strobreed in de weg. Binnen 24 minuten stond het al 3-0, na doelpunten van Sami Ouaissa en opnieuw Van der Heide.

In de 60ste minuut zette de Tsjech Vaclav Sejk zijn ploeg ook nog op 4-0. De Limburgers leken het daarna wel te geloven, wat resulteerde in dom balverlies tijdens de opbouw. Daar profiteerde invaller Delano Ladan van met een mooi bekeken schot in de verre hoek. Zo deed TOP Oss toch nog wat terug: 4-1.