Pro-abortusactivisten reageren verheugd op de uitkomst van de stemming in het parlement
NOS Nieuws

Parlement Polen spreekt zich uit voor versoepeling strenge abortuswetten

Het parlement in Polen heeft ingestemd met een eerste stap die moet leiden tot verruiming van de strenge abortuswetgeving in het land. Vier wetsvoorstellen daarover zijn ter beoordeling doorgestuurd naar een parlementaire commissie. Bij de stemming in het parlement zaten pro- en anti-abortusactivisten op de publieke tribune.

In de plannen wordt onder meer voorgesteld om abortus tot twaalf weken zwangerschap in alle gevallen toe te staan. Een ander wetsvoorstel gaat over de mogelijkheid om een zwangerschap af te breken als er afwijkingen bij de foetus zijn geconstateerd.

De abortuswetgeving van Polen is een van de strengste van Europa. In 2021 werd abortus in vrijwel alle gevallen verboden, onder de conservatieve regering van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

Sindsdien is het afbreken van een zwangerschap alleen toegestaan bij verkrachting, incest of als het leven of de gezondheid van de vrouw in gevaar is. In 2022 werden volgens het ministerie van Volksgezondheid in Poolse ziekenhuizen 161 abortussen uitgevoerd. Ter vergelijking: in Nederland, met ongeveer de helft minder inwoners, waren dat er ruim 35.000.

Een protest in Warschau tegen de plannen van de Poolse regering

Pro-abortusactivisten denken niet dat de verruiming van de wetgeving op korte termijn is geregeld, omdat president Duda ook zijn handtekening moet zetten. De verwachting is dat de conservatieve politicus zijn veto zal uitspreken over de aanpassingen. Hij komt uit het kamp van PiS en staat kritisch tegenover de huidige premier Tusk.

Vorige maand blokkeerde Duda een wetsvoorstel om de morning-afterpil vrijelijk ter beschikking te stellen aan vrouwen en meisjes. De laatste ambtstermijn van de president eindigt volgend jaar zomer. Mogelijk wordt met de versoepelde abortuswetten gewacht tot Duda's opvolger is gepresenteerd.

Abortuspillen

Door de strengere wetgeving is een deel van de Poolse vrouwen die een zwangerschap willen afbreken aangewezen op abortuspillen vanuit het buitenland. Een abortus is in zo'n geval niet strafbaar, maar een vrouw daarmee helpen wordt wel als misdrijf gezien. Een jaar geleden werd een Poolse activist nog veroordeeld tot een taakstraf voor het verstrekken van abortuspillen.

Tusk en zijn regering varen sinds hun aantreden eind vorig jaar op veel onderwerpen een radicaal andere koers dan hun conservatieve voorgangers. Zo ging de afgelopen maanden de bezem door mediabedrijven die onder de vorige regering waren veranderd in propagandakanalen van de overheid. Ook werd een plan gepresenteerd om vijftig ambassadeurs terug te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl