Koopmeiners in duel met Van Dijk

Atalanta stunt met ruime zege bij Liverpool (0-3) in kwartfinales Europa League

Atalanta heeft Liverpool een dreun verkocht in de heenwedstrijd op Anfield in de kwartfinales van de Europa League. De bezoekers wonnen met maar liefst 0-3 van een pover Liverpool. Daarmee kwam een einde aan een reeks van 33 ongeslagen thuisduels van de Reds.

Ook AS Roma (0-1 bij AC Milan), Bayer Leverkusen (2-0 tegen West Ham United) en Benfica (2-1 tegen Olympique Marseille) begonnen met een overwinning in de kwartfinales. De returns zijn volgende week.

Duel der Nederlanders

Maar liefst vier Nederlanders stonden aan de aftrap op Anfield: Virgil van Dijk en Cody Gakpo bij Liverpool en Teun Koopmeiners en Marten de Roon bij Atalanta. Bovendien begonnen Ryan Gravenberch (Liverpool), Mitchel Bakker en Hans Hateboer (Atalanta) op de bank.

Het ging vanaf het begin op en neer bij de confrontatie tussen de nummer twee van de Premier League en de nummer zes van de Serie A, met een actieve rol voor de Oranjeklanten.

De openingszet kwam van Atalanta. Na een balverovering van De Roon viel de bal voor de voeten van Mario Pasalic en de Kroaat schoot hard op het hoofd van keeper Caoimhin Kelleher. Daarmee kwam Liverpool goed weg.

• Reuters
    Koopmeiners moet de 0-2 maken
  • Reuters
    Van Dijk snapt er niks van
  • Reuters
    Liverpool gaat hard onderuit op eigen veld

Net als Gakpo was Koopmeiners in de openingsfase erg bedrijvig in zijn aanvallende rol. De linkspoot liet wel een aardige kans liggen.

Harvey Elliott was namens Liverpool nog dichter bij de openingsgoal. De Engelsman schoot met links richting de verre hoek en zag het schot op lat en paal caramboleren.

Dubbelslag Scamacca

Even later viel de treffer aan de andere kant. Koopmeiners stuurde Davide Zappacosta op rechts de diepte in en na de voorzet van de Italiaan verraste spits Gianluca Scamacca de grabbelende doelman Kelleher.

Koopmeiners had de score voor rust kunnen verdubbelen. Na een pass van De Roon ging Koopmeiners alleen op Kelleher af, maar het wippertje van de de oud-AZ-speler was de verkeerde keuze en landde op de borst van de keeper.

De 0-2 van Atalanta op Anfield

Het werd een doelpuntloze avond voor de verder goed spelende Koopmeiners, die dit seizoen al 11 keer scoorde in de Serie A maar in de Europa League nog niet trefzeker was. Ook in de tweede helft lukte dat niet. Zijn vrije trap ging recht op de keeper af en bij een vrije kans schoot hij meters naast.

Het was wel de avond van Scamacca. De ex-speler van PSV en PEC Zwolle volleerde in de 60ste minuut prachtig raak uit een voorzet van De Ketelaere. Met na rust Andrew Robertson, Dominik Szoboszlai, Mohamed Salah en later ook Luis Díaz in de ploeg kreeg ook Liverpool kansen.

Schoten van onder anderen Salah en kopballen van Van Dijk gingen er niet in en een goal van Salah werd afgekeurd vanwege buitenspel. Atalanta voegde wel een goal toe. Een schot van Ederson Silva werd gekeerd, maar Pasalic vond in de rebound het net: 0-3.

Reijnders onderuit met Milan

Tijjani Reijnders ging met AC Milan ten onder in het Italiaanse onderonsje tegen Roma. Gianluca Mancini maakte in de 17de minuut met een kopbal uit een corner het enige doelpunt: 0-1. Reijnders was met een geplaatst schot dicht bij de 1-1, maar scoorde niet.

Lorenzo Pellegrini viert de Roma-goal

Jeremie Frimpong deed met Bayer Leverkusen 67 minuten mee tegen West Ham United en zag zijn ploeg na zijn wissel twee keer scoren (2-0). Met Orkun Kökçü op de bank won Benfica de heenwedstrijd in Lissabon tegen Olympique Marseille met 2-1.