David Raya en Harry Kane
NOS Voetbal

Arsenal komt doelpunt gevreesde Kane te boven en speelt gelijk tegen Bayern

Arsenal jaagt in Engeland op de eerste titel in twintig jaar, Bayern München wordt in eigen land na een lange heerschappij juist onttroond. In de heenwedstrijd van de kwartfinales in de Champions League waren verschillen tussen de twee nauwelijks te vinden. Na ruim anderhalf uur vermaak was alles in evenwicht: 2-2.

Matthijs de Ligt stond aan de aftrap bij Bayern omdat coach Thomas Tuchel zijn centrale duo verving na weer een uitglijder in de Bundesliga. Door het verlies tegen Heidenheim (3-2) lijkt Bayern een twaalfde titel op rij te kunnen vergeten. Glorie in het Europese kampioenenbal moet de eer redden. Maar met De Ligt en Eric Dier in de defensie beleefden de Duitsers geen beste start in Londen.

Na twaalf minuten was de eerste echte kans van de wedstrijd meteen raak. Martin Ødegaard, de grote architect van de Premier League-koploper, zette de aanval op en na een scrimmage vond Bukayo Saka een gaatje in de Bayern-defensie voor de 1-0.

Bukayo Saka juicht na de 1-0 voor Arsenal

Nadat Ben White de volgende grote kans had verzuimd om te zetten in de 2-0, sloegen de Duitsers vlot toe. De gelijkmaker kwam mede tot stand door verwarring in de Londense achterhoede, waar keeper David Raya wel heel ver uit zijn doel kwam. Verdediger Gabriel Magalhãe schrok ervan en leverde de bal in.

Na twee achteloos ogende, maar perfect getimede passes van Leroy Sané en Leon Goretzka gleed Serge Gnabry de bal binnen. De Duitser brak als tiener ooit bijna door bij Arsenal, maar na een zware knieblessure zocht hij zijn heil in eigen land.

Kane's vijftiende tegen Arsenal

Daar speelt hij nu samen met Harry Kane, ook geen onbekende van Arsenal. Ver voordat hij topscorer aller tijden van het Engels elftal werd, mocht de achtjarige Kane het ooit proberen in de jeugdopleiding van de Gunners. Het werd geen succes. Niet bij Arsenal althans, wel bij die andere club uit Noord-Londen.

Bij Tottenham Hotspur groeide Kane uit tot één van de beste spitsen van zijn generatie en werd hij gevreesd bij de in het rood spelende stadsgenoot. In wedstrijden tegen Arsenal stond hij graag op, iets waar Arsenal ook nu de 30-jarige spits in Duitse dienst speelt nog aan wordt herinnerd.

Een klein kwartier na de gelijkmaker van Gnabry mocht Kane aanleggen vanaf de stip. Leroy Sané stak het halve veld over voor hij door William Saliba onderuit werd gehaald.

De strafschop werd door Kane verzilverd, zijn vijftiende goal in twintig wedstrijden tegen Arsenal. Zes daarvan maakte hij in het Emirates Stadium, waar niemand vaker scoorde tegen Arsenal.

  • Reuters
    Harry Kane stuurt Arsenal-doelman David Raya de verkeerde hoek in en zorgt voor 1-2.
  • Reuters
    Harry Kane viert de 1-2

Het stadion van Arsenal werd er stil van. Het publiek was tijdelijk verstomd door de treffer van Kane en het toch verrassend sterke Bayern. Uitsupporters waren niet welkom in Londen vanwege vuurwerkincidenten bij eerdere uitduels van de Duitsers.

Twee invallers schudden de boel een kwartier voor tijd wakker. Na handige bewegingen van Gabriel Jesus schoof Leandro Trossard de bal langs Neuer binnen, 2-2. Het was de opmaat voor een spannend slot, waarin beide ploegen er met de winst vandoor konden gaan.

Coman op de paal, Saka wil penalty

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd ontsnapte Arsenal aan een derde Duitse treffer, toen Kingsley Coman de bal tussen de benen van keeper Raya door tegen de paal tikte.

Diep in blessuretijd kwam Bayern dan weer goed weg. Saka ontsnapte aan zijn bewakers en ging naar de grond na contact met Neuer. De scheidsrechter zag geen overtreding van de Duitse keeper, en ook de VAR oordeelde dat Saka zelf het contact met de doelman had opgezocht.

De mogelijke overtreding van Manuel Neuer op Bukayo Saka

Na de 2-2 ligt alles nog open voor het slotstuk van het tweeluik, dat volgende week woensdag wordt afgewerkt in München. De Duitsers moeten het dan stellen zonder Alphonso Davies, die door een vroege gele kaart in Londen geschorst is voor de volgende wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl