Verhoging van het minimumloon gaat niet door.
NOS Nieuws

FNV noemt blokkeren verhoging minimumloon 'schandalig'

Vakbond FNV vindt het schandalig dat de BBB in de Eerste Kamer de extra verhoging van het minimumloon tegenhoudt. "De beloftes van meer bestaanszekerheid zoals die gedaan werden tijdens de verkiezingscampagne, blijken al bij de eerste de beste gelegenheid niets meer waard", zegt de vicevoorzitter van de grootste vakbond, Zakaria Boufangacha. Hij spreekt van "coalitie-spelletjes".

De BBB maakte vandaag bekend tegen de extra verhoging van het minimumloon te stemmen in de Eerste Kamer. Daarmee is een meerderheid voor de verhoging uit het zicht verdwenen. Boufangacha noemt dat "zeer teleurstellend". Volgens hem houdt het in dat er voor mensen met de slechtst betaalde banen niets extra's bij komt. "Dit betekent dat het geld dat gezinnen aan boodschappen hadden kunnen uitgeven, nu terechtkomt bij bedrijven die er hun winsten mee verhogen."

Volgens de vakbondsman is er "geen legitieme reden te verzinnen waarom in een steeds rijker land minimumloners en uitkeringsgerechtigden niet mee zouden mogen profiteren van de groeiende rijkdom". De FNV vindt dat een verhoging prima betaald kan worden door werkgevers. Boufangacha: "Voor grote bedrijven waar de meeste minimumloners in dienst zijn, kost deze verhoging 0,04 procent van hun winst, bij het mkb is dat 0,07 procent."

'Geen goed idee'

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland blijven bij hun standpunt dat het "geen goed idee is" het minimumloon te verhogen. Volgens de werkgevers is het minimumloon de afgelopen anderhalf jaar al zo sterk gestegen dat het voor veel bedrijven nu al bijna niet meer is op te brengen. Bovendien stijgen de werkgeverslasten veel harder dan wat werknemers netto aan die minimumloon-verhogingen overhouden, zeggen ze.

Volgens de ondernemersorganisaties is het verlagen van de belasting- en premiedruk een veel effectiever en houdbaar instrument om de koopkracht van deze groep werknemers te verbeteren. "Dan houden ze netto meer over, hoeven de lasten voor ondernemers niet nóg verder omhoog en wordt (meer) werken ook nog eens aantrekkelijker."

"Gemiste kans"

Vakbond CNV vindt het een gemiste kans dat de Eerste Kamer de verhoging van het minimumloon volgende week zal wegstemmen. "De boodschappen zijn 10 procent duurder geworden. Wie voor een minimumloon werkt, is er de afgelopen jaren in koopkracht op achteruitgegaan. Veel mensen kunnen nauwelijks rondkomen", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Daarom is die verhoging zo belangrijk. Het CNV vindt het onbegrijpelijk dat de Eerste Kamer niet met een verhoging akkoord gaat."

Politieke partijen hebben volgens Fortuin tijdens de verkiezingen de mond vol over bestaanszekerheid. "Maar als het op daden in de praktijk aankomt, laten ze het afweten. Zeer teleurstellend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl