NOS Voetbal

Geen stress, wel strijdlust bij Oranje-keepster Kop voor duel met Noorwegen

Geen stress, wel strijdlust bij Oranje-keepster Kop: 'Kritisch naar elkaar gekeken'

Keepster Lize Kop zal vanavond in de EK-kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse voetbalsters tegen Noorwegen met gezonde spanning tussen de palen staan. Is ze strijdlustig? "Zeker!" Stress is er niet? "Nee", zegt de 26-jarige zelfverzekerd.

"Ik heb wel echt het gevoel dat we er weer voor gaan. Op naar Noorwegen. Dat moet ook in deze fase. Dit is voor ons een belangrijke wedstrijd."

Het wordt voor Kop de negende keer dat ze vanaf het eerste fluitsignaal het doel van Oranje verdedigt. Vijf jaar geleden maakte ze haar debuut. Bondscoach Andries Jonker wees haar in deze EK-kwalificatiereeks als eerste keepster aan omdat Daphne van Domselaar geblesseerd is.

Vrijdag kreeg Kop in de met 0-2 verloren wedstrijd tegen Italië al na vier minuten de eerste goal tegen, nadat Valentina Giacinti uit de dekking was gelopen. Bij de tweede tegengoal tikte de Noord-Hollandse een hoge voorzet weg richting de inlopende Agnese Bonfantini.

Erg lang lijkt Kop niet wakker te hebben gelegen van die tegengoals. "Ik denk dat menig keeper weet dat dit soort ballen lastig zijn", zegt ze. Bovendien verrichtte Kop afgelopen vrijdag ook vijf reddingen.

Statistieken

Hoe goed is Kop, die na vorig seizoen van Ajax naar Leicester City vertrok, eigenlijk? De statistieken laten zien dat ze qua reddingspercentage tot de middenmoot van de sterke Engelse competitie behoort.

Qua meevoetballende kwaliteiten, oftewel de manier waarop een keepster de bal in het spel brengt met haar voeten, behoort ze dit seizoen tot de Engelse top.

Van alle keepsters met minstens vijf gespeelde wedstrijden heeft ze de hoogste passnauwkeurigheid in de competitie, volgens statistiekenbureau Opta. Hoger dan Van Domselaar bij Aston Villa, al speelde zij dit seizoen wel twee keer zo veel wedstrijden als Kop.

'Ik pak die bal wel'

In de wedstrijd tegen Noorwegen zal de invallende doelvrouw in elk geval een meevaller hebben: Caroline Graham Hansen, die bij haar club FC Barcelona een blessure opliep, speelt niet mee. De Noorse sterspeelster maakte namens Barcelona dit seizoen in de Spaanse competitie al zeventien doelpunten en gaf zestien assists.

Of Kop blij is met haar afwezigheid? Ze schudt lachend haar hoofd. Dan, met bravoure: "Uiteindelijk speel ik mijn eigen spel, hoor. Op gevoel. Wie er dan ook tegenover me staat, ik denk altijd: ik pak die bal wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl