Carlo Ancelotti
NOS Voetbal

Ancelotti ook nerveus voor 200ste Champions League-duel: 'Winnen is altijd opluchting'

Sereen en kalm. Zo zit trainer Carlo Ancelotti altijd weggedoken in de dug-out. Alsof het hem onberoerd laat wat er op het veld gebeurt. Zijn stervoetballers vogelen het zelf wel uit.

Ontspannen maalt hij wat op een kauwgumpje. Keurig in pak. Het grijze haar netjes gekamd. Een van de zwarte borstelige wenkbrauwen wat opgetrokken. Aan zijn blik valt nauwelijks iets af te lezen. Nee, de stress lijkt geen vat te krijgen op de trainer van Real Madrid.

Maar maandag, tijdens de persconferentie in aanloop naar de kwartfinale tegen Manchester City in de Champions League, gaf Ancelotti het dan toch toe. Ook de recordhouder met vier Champions League-titels als trainer achter zijn naam kan zich flink zenuwachtig maken.

"Die uren vlak voor een wedstrijd... Ik ben dan erg nerveus," aldus Ancelotti. "Winnen voelt altijd weer als een opluchting. Dan voel je je die dagen erna toch een stuk kalmer. Maar lijden, na verlies, dat hoort erbij. Het houdt je scherp. Het werkt als brandstof voor me."

Voorbij aan Ferguson

Dat het morgen zijn 200ste duel wordt als trainer in de Champions League, maakt niks uit. Het went nooit, coachen op het hoogste niveau.

Zijn 199 wedstrijden zijn trouwens een record, dat de 64-jarige Italiaan sinds vorig seizoen in handen heeft. Toen overvleugelde hij Sir Alex Ferguson, die 190 duels in het miljardenbal coachte. De vermaarde Schotse manager deed dat in dienst van maar een club: Manchester United.

Trainers met de meeste Champions League-duels

Carlo Ancelotti 199
Sir Alex Ferguson 190
Arsène Wenger 178
Pep Guardiola 167
José Mourinho 145

Ancelotti, al sinds 1995 hoofdcoach, trainde maar liefst acht clubs in de Champions League. Achtereenvolgens: Parma, Juventus, AC Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain, Bayern München, Napoli en Real Madrid. Hij werd kampioen in vijf toplanden. En hij won de cup met de grote oren vier keer: in 2003 en 2007 met AC Milan en in 2014 en 2022 met Real Madrid.

Als speler won Ancelotti trouwens ook twee keer de Europa Cup I. Samen met Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard in het AC Milan van Arrigo Sacchi, eind jaren tachtig. Het is slechts weinigen gegeven: als speler én trainer het belangrijkste Europese bekertoernooi winnen. Denk aan Johan Cruijff, Frank Rijkaard én Pep Guardiola.

Guardiola

Die laatste trainer, Guardiola, is wederom de tegenstander van Ancelotti vanavond in de kwartfinale. Ze treffen elkaar voor het derde jaar op rij. En de winnaar? Die won afgelopen keren uiteindelijk ook de finale.

Ancelotti feliciteert Guardiola na de halve finale van vorig seizoen, waarin City te sterk was voor Real

In 2022 had niemand verwacht dat Real Madrid aan het langste eind zou trekken. Als ware ontsnappingskunstenaars versloegen de Madrilenen achtereenvolgens Paris Saint-Germain, Chelsea en Manchester City. Eigenlijk elke ronde leek het erop dat de ploeg van Ancelotti zou bezwijken. Maar elke keer was het Karim Benzema die hen redde, met in totaal liefst 15 doelpunten.

Vorig seizoen trok Manchester City aan het langste eind. In de tweede wedstrijd van de halve finale liet de ploeg van Guardiola geen spaan heel van Real, door middel van prachtig combinatievoetbal: 4-0.

Geweldige, aantrekkelijke wedstrijd

"Het wordt erg lastig," zegt Ancelotti nu. "Manchester City is op dit moment een van de beste ploegen van Europa. Maar als je de Champions League wil winnen, dan moet je ook City kunnen verslaan. Het wordt een geweldige, aantrekkelijke wedstrijd, met ongelofelijk veel kwaliteit aan beide kanten."

Ancelotti op de persconferentie voor zijn 200ste CL-duel

Wat te denken van zijn nieuwe sterspeler, Jude Bellingham, topschutter van de Spaanse competitie met 16 doelpunten. "Bellingham is een geweldige speler die precies weet wanneer hij in het zestienmetergebied moet opduiken. Fysiek is hij erg sterk, hij helpt ons ook veel in de verdediging. En hij creëert veel ruimte en kansen voor ons."

Kortweg komt het erop neer dat zijn spelers "persoonlijkheid en durf" moeten tonen, zegt hij. "We moeten Phil Foden, Kevin De Bruyne en Erling Haaland zien te controleren. Dat zal allemaal moeten kloppen, willen we succesvol zijn."

Ja, met al die namen op het veld wordt het genieten geblazen. Maar kijk dinsdagavond ook even lángs de lijn, dan zit daar Ancelotti, weggedoken in de dug-out van Bernabéu. Schijnbaar bedaard. En denk dan even: ook hij is heus gespannen.

Guardiola: 'Eén keer van Real Madrid winnen is al lastig, laat staan twee keer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl