Feest aan De Dijk: Volendam na zege op RKC terug in handhavingsrace

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - RKC Waalwijk

FC Volendam is helemaal terug in de strijd om handhaving in de eredivisie. De ploeg van coach Regillio Simons won met 3-2 van mededegradatiekandidaat RKC Waalwijk en klom over Vitesse naar de zeventiende plaats in de eredivisie.

Volgende week wacht voor Volendam een nieuwe confrontatie met een concurrent. Volendam gaat dan op bezoek bij nummer zestien Excelsior. Bij winst in Kralingen komt Volendam in punten gelijk met Excelsior.

Op sterven na dood leek FC Volendam al een tijdje, maar met drie gelijke spelen in de voorgaande vier wedstrijden hervonden de palingdorpelingen toch wat vertrouwen, zeker omdat de concurrenten Vitesse, Excelsior en RKC niet bepaald in grootse vorm verkeren.

Dubbelslag Mühren

Bij afwezigheid van de geblesseerde Vivaldo kreeg clubtopscorer Robert Mühren een kans in de spits en dat bleek een gouden zet. Na een steekpass van Darius Johnson schoot de 34-jarige Mühren in de 14de minuut diagonaal binnen in de verre hoek.

Even later was het weer raak. Na een voorzet van Oskar Buur van rechts, legde Mühren met de hak geweldig terug, stuitte Robin Maulun nog op doelman Etienne Vaessen, maar was Mühren alert bij de rebound.

Het was voor Mühren zijn achtste goal van het seizoen, een persoonlijk record in de eredivisie. De routinier was zelfs dicht bij een hattrick in de eerste helft, maar zijn kopbal uit een voorzet van Brian Plat belandde op de bovenkant van de lat.

Mühren verwacht na twee goals nieuwe basisplek: 'Als ik heel blijf wel'

RKC speelde een belabberde eerste helft, maar kwam na rust terug in de wedstrijd. Invaller Reuven Niemeijer, die in de 36ste minuut al in de ploeg was gekomen voor Yassin Oukili, kreeg een vrije doortocht en zorgde voor de aansluitingstreffer in de 55ste minuut.

Gelkijkmaker Kramer

Drie minuten later was het gelijk. Mats Seuntjens passeerde Buur, gaf voor en Michiel Kramer stond voor de goal om af te ronden. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük en de VAR beoordeelden een daaraan voorafgaande handsbal van Seuntjens niet als strafbaar, vermoedelijk omdat het als een natuurlijke lichaamsbeweging werd beschouwd.

Volendam verloor dit eredivisieseizoen al vier wedstrijden waarin de ploeg een voorsprong verdedigde, maar dit keer was het anders. De thuisploeg bleef overeind staan, Benaissa Benamar kopte al op de paal en na een verre ingooi van Josh Flint schoot Johnson de 3-2 binnen.

Nog een kwartier moest Volendam de felbegeerde voorsprong verdedigen. RKC-invaller David Min raakte met een vrije trap de lat, maar verder kwam de ploeg van coach Henk Fraser niet. Het was feest aan De Dijk na de eerste zege in 2024. RKC wachtte een treurige aftocht.