Trainer Ernesto Valverde met de Spaanse beker

Na veertig jaar zonder bekerwinst heeft Athletic Club 24ste Copa binnen

De Copa del Rey is een prooi geworden voor Athletic Club, dat in de Spaanse bekerfinale in Sevilla na verlenging (1-1) en strafschoppen te sterk was voor RCD Mallorca. In 1984 won de club uit Baskenland voor het laatst de beker.

Athletic Club domineerde het in Estadio de La Cartuja in Sevilla gespeelde duel, maar bij de eerste de beste gelegenheid dat Mallorca zich bij het Baskische doel meldde, was het meteen raak voor de eilandbewoners.

Na een hoekschop kreeg Athletic de bal niet goed weg, waarna Dani Rodríguez met een geplaatst schot de hoek wist te vinden.

Dani Rodríguez haalt doeltreffend uit

De nummer vijf van La Liga moest op zoek naar de gelijkmaker tegen de nummer vijftien van de ranglijst, maar deed dat met even weinig vernuft als overtuiging. Tot kort voor rust, toen Nico Williams een combinatie aanging met Yuri Berchiche en prachtig met een diagonaal schot scoorde. Buitenspel bedierf zijn feestje echter.

Zes verloren finales

In de extra tijd van de eerste helft trof de rappe Spanjaard met Ghanees bloed het zijnet, terwijl Gorka Guruzeta rakelings naast schoot namens Club, dat weliswaar 24 keer de Spaanse beker veroverde (alleen Barcelona deed het met 31 eindzeges beter), maar ook z'n laatste zes finales had verloren.

De eerste kans na rust was al na veertien seconden voor Cyle Larin die Athletic-doelman Julen Agirrezabala op zijn weg vond, maar luttele minuten later lag aan de overzijde de 1-1 erin. Nico Williams bediende met een steekbal Oihan Sancet, die Mallorca-keeper Dominik Greif kansloos liet.

Oihan Sancet (in het rood) ziet zijn schot het Mallorca-doel in vliegen

Mallorca had in de eerste helft verdedigend de zaakjes prima voor elkaar, maar kreeg na rust toch steeds meer moeite met het hogere tempo dat Athletic ertegenaan gooide. De favorieten verzuimden echter door te bijten en lieten de eilandbewoners op adem komen.

Greif werd in de extra tijd bijna nog verrast door een pegel Dani Vivian, maar de Slowaak sleepte er een verlenging uit voor Mallorca.

Strafschoppen brengen beslissing

Het was duidelijk dat Mallorca aandrong op strafschoppen, maar toch werd de ploeg een aantal keer gevaarlijk. Aan het einde van de eerste helft van de verlenging zorgde Manu Morlanes voor gevaar. Een indraaiend schot werd ternauwernood gekeerd door Athletic-doelman Agirrezabala.

In de tweede helft werd was de beste kans nogmaals voor Mallorca, dit keer via Vedat Muriqi. De Kosovaar kopte gevaarlijk richting de hoek, maar weer was Agirrezabala alert.

Die lijn trok hij door naar de beslissende strafschoppenserie waarin hij Athletic in een zetel bracht door een strafschop te keren. Daarnaast zag hij er ook een hoog over het doel gaan. Álex Berenguer mocht uiteindelijk de winnende binnenschieten.