PSV zet grote stap richting landstitel na overtuigende zege op AZ

Bekijk de samenvatting van PSV - AZ

PSV heeft de op papier laatste lastige wedstrijd van het seizoen soepeltjes met 5-1 van AZ gewonnen. Nadat de Eindhovenaren in de eerste helft ondanks wat slordigheden oppermachtig waren geweest, kwam de ploeg ook na rust nog nauwelijks in de problemen.

Met nog vijf duels te gaan heeft de ploeg van trainer Peter Bosz twaalf punten meer dan nummer twee Feyenoord, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld.

Voor AZ was de nederlaag extra pijnlijk, want eerder deze week ging de ploeg al pijnlijk met 5-0 onderuit bij Heracles.

Spetterend begin

De wedstrijd begon furieus met levensgrote kansen aan beide kanten. Johan Bakayoko was voor PSV iets te druistig in zijn afwerking en aan de andere kant stond de paal succes voor AZ-spits Vangelos Pavlidis in de weg.

PSV was echter de enige die het sterke begin een vervolg kon geven en in de negende minuut verdiend op voorsprong kwam. Met een bekeken passje bediende Joey Veerman de diepgaande Malik Tillman. De Amerikaan wachtte even af en gaf de bal strak voor op de inlopende Bakayoko.

Mathew Ryan baalt van de eerste treffer van Luuk de Jong

De thuisploeg werd sterker en sterker en dat leverde ook al snel de 2-0 op. Net als bij de openingstreffer hadden Bakayoko en Tillman een flink aandeel. De Belg vond na een sterke individuele actie de Amerikaan bij de tweede paal.

Tillman bracht met zijn knie de bal bij Luuk de Jong die alleen nog maar in hoefde te tikken. Een opluchting voor de aanvoerder en topscorer van PSV, want De Jong had al vijf duels op rij niet gescoord.

AZ had weinig in de melk te brokkelen en dat zorgde ervoor dat PSV wat slordiger ging spelen. AZ leek daar vlak voor rust van te profiteren, maar Pavlidis zag zijn harde schot onschadelijk gemaakt worden door doelman Walter Benitez.

Bekijk hieronder de interviews na afloop van de wedstrijd.

In de tweede helft bleef PSV verreweg de dominante factor en het duurde dan ook niet lang voordat het 3-0 werd. Veerman bediende met een splijtende pass de opkomende Jordan Teze.

De rechtsback zag op zijn beurt De Jong helemaal vrij voor het doel staan, die simpel zijn 24ste van het seizoen kon maken.

De 3-1 van Pavlidis (rebound na hard schot van Kristijan Belic) leidde een sterke fase van AZ in, waardoor het duel wat meer in evenwicht kwam. Kansjes kwamen er ook voor de Alkmaarders, maar verder dan een afgekeurd doelpunt van Sven Mijnans kwamen de bezoekers niet.

Veerman in vorm

Veerman bekroonde zijn sterke optreden door tien minuten voor tijd op schitterende wijze de 4-1 te maken. Bakayoko hield meerdere verdedigers bezig waarna hij de bal gaf aan Veerman. De Volendammer had de hoek voor het uitzoeken en deed dat met uiterste precisie.

In blessuretijd mocht de 19-jarige Jesper Uneken, zoon van oud-prof Peter Uneken, nog debuteren voor PSV. Met zijn eerste balcontact tikte de jonge spits de 5-1 achter doelman Mathew Ryan.