Sparta loopt in jacht op play-offs averij op na nederlaag tegen Heracles

Bekijk de samenvatting van Sparta - Heracles

Sparta heeft in de jacht op deelname aan de play-offs drie belangrijke punten laten liggen. De Rotterdamse club kwam voor rust nog met 1-0 voor, maar zag Heracles uiteindelijk met 2-1 zegevieren. De Almeloërs, die voor het eerst sinds 12 januari weer een uitduel wonnen, nemen hierdoor weer wat verder afstand van de gevarenzone.

Op basis van de recente uitslagen van beide ploegen mocht een doelpuntrijke wedstrijd verwacht worden. Nummer negen Sparta won vorig weekeinde thuis met 4-0 van Fortuna Sittard en dinsdag uit met 4-1 bij Vitesse. Heracles, dertiende op de ranglijst, verraste midweeks met een royaal uitgevallen zege (5-0) thuis tegen AZ.

Sparta startte met Charles-Andreas Brym als aanvalsleider op de plek van de tegen Vitesse geblesseerd uitgevallen Tobias Lauritsen. Het was de eerste basisplek voor de Canadees sinds 11 februari. Bij Heracles verving Kelvin Leerdam op het middenveld de geschorste sterkhouder Brian De Keersmaecker, die tussen de uitsupporters plaats had genomen.

Bryan Limbombe wordt gemangeld

Het begin van beide ploegen paste prima bij het aangename lenteweer, want de wedstrijd op het Kasteel had aanvankelijk veel weg van een rustig potje zomeravondvoetbal, zonder gevaar voor beide doelen. In de 19e minuut zorgde Sam Scheperman voor de eerste opwinding met een stevige overtreding op Pelle Clement, hetgeen de Heraclied geel opleverde.

Pas in de 32ste minuut kon de eerste doelpoging tussen de palen worden genoteerd. Die kwam op naam van Spartaan Shunsuke Mito, maar het schot van de Japanner werd door Heracles-doelman Michael Brouwer vakkundig naast gewerkt. Heracles werd vier minuten voor rust voor het eerst gevaarlijk uit een vrije trap van Ajdin Hrustić die door Nick Olij werd weggestompt.

Vrijwel meteen daarna was het aan de andere kant dan toch raak uit een snelle uitbraak van Sparta. Clement stuurde Brym weg op links, waarna de Canadees met links de bal links langs Brouwer schoot voor de 1-0. Dat was ook de ruststand.

Charles-Andreas Brym schiet de 1-0 binnen

De tweede helft was koud drie minuten bezig, toen aanvoerder Justin Hoogma Heracles langszij bracht door een vrije trap van rechts van Marko Vejinović bij de tweede paal binnen te koppen. Het was het eerste uitdoelpunt van de Almeloërs sinds 3 februari, toen Jizz Hornkamp scoorde in de met 3-1 verloren wedstrijd bij NEC. Voor Vejinović was het zijn eerste assist in drie jaar tijd.

In de 73ste minuut kwamen de bezoekers zelfs op een 2-1 voorsprong. Het voorbereidende werk kwam van de ingevallen oud-Spartaan Mario Engels die Mike Eerdhuizen uitkapte en doelpuntenmachine Jizz Hornkamp op maat bediende. Het was voor Hornkamp zijn tiende doelpunt sinds de winterstop.

Elf keer geel

Sparta moest op jacht naar de gelijkmaker om nog een punt te redden. Het was er via Arno Verschueren en Metinho in de slotfase heel dichtbij, maar de bal wilde er niet meer in. Invaller Mohammed Sankoh liet voor Heracles nog een dot van een kans op de 1-3 liggen.

De in de tweede helft ingevallen Thomas Bruns liep tegen zijn elfde gele kaart van het seizoen aan, waardoor de middenvelder van Heracles weer een duel schorsing wacht.