Waarschuwingsbericht op een telefoon in New York
NOS NieuwsAangepast

Aardbeving in regio New York, schokken tot aan Washington gevoeld

In de staat New Jersey, in het noordoosten van de Verenigde Staten, is een aardbeving met een kracht van 4,8 geweest. In het gebied rondom de stad New York komen zelden aardbevingen voor. Ook in Philadelphia, Baltimore en Washington zijn schokken gevoeld.

De aardbeving vond vrijdagochtend rond 10.20 uur lokale tijd plaats. De burgemeester van New York meldt op X dat er er geen meldingen zijn binnengekomen van schade. "We hebben gebouwen geïnspecteerd en tot nu toe geen problemen ontdekt, maar we blijven inspecties uitvoeren."

Wel zijn er meerdere meldingen van trillende gebouwen en mensen die schokken hebben gevoeld. Een verslaggever van de Britse omroep BBC die in New York woont zegt dat zijn appartement schudde op zijn grondvesten. "Een aantal potten viel van de plank in de keuken, maar ik heb geen ernstige schade."

Dit zijn beelden vanuit de gehele oostkust:

Aardbeving Amerikaanse oostkust: 'Ga ik nu dood?'

Volgens nieuwszender CNN duurde de beving zo'n 20 tot 30 seconden. Inwoners van New York verzamelden zich na de beving op straat. Het luchtverkeer in de regio is tijdelijk stilgelegd, maar inmiddels weer hervat.

Behalve in New York zijn er ook ten zuiden van de staat New Jersey meldingen van bevingen gedaan. Zo meldt CNN dat ook in de hoofdstad Washington schokken zijn gevoeld.

Naschokken

Ongeveer een uur na de beving was er een kleinere naschok te voelen in New Jersey. Volgens deskundigen is de kans op meer naschokken bij deze beving klein. De voorzitter van de crisisdienst in New York heeft inwoners wel opgeroepen alert te zijn op naschokken en om in zo'n geval uit de buurt te blijven van gebouwen.

Aardbevingen in het noordoosten van Amerika komen zelden voor. De laatste keer dat er een zware beving was in die regio was in 2011. Toen werd onder meer het Witte Huis in Washington ontruimd en raakten gebouwen beschadigd. De beving veroorzaakte voor miljoenen euro's aan schade.

Ook bij een zitting van de VN-Veiligheidsraad in New York werd de aardbeving gevoeld:

Veiligheidsraad schrikt kort op door aardbeving

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl