Martin Ødegaard en Kai Havertz

Arsenal en Manchester City voeren met zege druk weer op bij Liverpool

Arsenal heeft in Engeland de koppositie overgenomen van Liverpool, dat pas donderdag in actie komt tegen Sheffield United. De Londenaren boekten in het vertrouwde eigen Emirates Stadium een probleemloze 2-0 zege op het tegen degradatie strijdende Luton Town.

Manchester City kwam naast Liverpool dankzij een 4-1 thuiszege op Aston Villa. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor de Engelse international Phil Foden, die drie keer scoorde.

Stand Premier League per 3 april

Arsenal-manager Mikel Arteta had nogal wat wijzigingen bij de thuisploeg doorgevoerd. Zo begon onder anderen Declan Rice op de bank, de man die in de uitwedstrijd pas in de 97ste minuut de winnende 4-3 voor 'The Gunners' binnenkopte.

Wellicht speelden die mutaties Arsenal parten, want van vloeiende aanvallen, laat staan doelrijpe kansen, was lang geen sprake. Totdat Luton-middenvelder Pelly-Ruddock Mpanzu zich op eigen helft de bal liet ontfutselen, waarna een combinatie tussen Martin Ødegaard en Kai Havertz eindigde met een uithaal van de Noorse aanvoerder: 1-0.

Japans eigen doelpunt

Dat doelpunt halverwege de eerste helft was precies wat Arsenal nodig had. Doelman Thomas Kaminski stond bij inzetten van Ødegaard en Havertz de 2-0 nog in de weg, maar kon kort voor rust een tweede tegentreffer niet voorkomen.

Daiki Hashioka (links) loopt de bal in eigen doel

Daiki Hashioka liep tegen een lage voorzet van Emile Smith Rowe aan en werd zo de eerste Japanner in de Premier League met een eigen doelpunt op zijn conto.

Na rust, met de Nederlander Tahith Chong als invaller bij Luton Town, vond Arsenal het wel best. Het bleef in ieder geval in eigen huis zonder puntenverlies dit kalenderjaar en dat kan in de top zes competities in Europa (Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1, Eredivisie) alleen NEC de Engelse formatie nazeggen.

Geen Aké, Haaland en De Bruyne

Manchester City had later op de avond een ogenschijnlijk lastiger klus te klaren. De nummer drie van de ranglijst kreeg nummer vier Aston Villa op bezoek. Dat weerhield succescoach Pep Guardiola, die het voorlopig moet stellen zonder Oranje-international Nathan Aké, er niet van zijn sterspelers Erling Haaland en Kevin De Bruyne aan de kant te laten.

Rodri heeft City op 1-0 gezet

Aston Villa, de ploeg die Ajax uit de Conference League kegelde, miste ook nogal wat vaste krachten, maar dat was het gevolg van blessures. En dan keek het ook nog na tien minuten al tegen een 1-0 achterstand aan. Jeremy Doku bediende Rodri, die de lage voorzet hard en hoog binnenschoot bij de eerste paal.

Maar nog geen tien minuten later stond Jhon Duran met succes aan het eind van een Aston Villa-counter: 1-1. Doelman Robin Olsen voorkwam vervolgens knap met een uitgestoken been dat Julian Alvarez het sterkere City opnieuw op voorsprong zette, maar was kort voor rust kansloos toen de Villa-muur week bij een vrije trap van Phil Foden: 2-1.

De vrije trap van Phil Foden (47) gaat door de Villa-muur

Kort na de pauze verzuimde Bernardo Silva de marge te verdubbelen. Hij schoot van dichtbij tegen Olsen op. Diens collega aan de andere kant, de Duitser Stefan Ortega die de geblesseerde Ederson verving, had een knappe reactie in huis bij een schot van Douglas Luiz en een kopbal van Clement Lenglet.

Na een dik uur viel dan toch de beslissing toen Rodri een paar tegenstanders in de luren legde en Foden de kans bood met een geplaatst schot de 3-1 maken. Niet veel later had de 23-jarige Mancunian een hattrick te pakken - zijn derde in de Premier League, waarvan twee dit seizoen - dankzij een verwoestende knal van net buiten de zestien: 4-1.