Water staat Vitesse aan de lippen nu Sparta ploeg omverblaast in eigen stadion

Bekijk de samenvatting van Vitesse - Sparta Rotterdam

Het was de zoveelste 'laatste strohalm' voor Vitesse en voor de zoveelste keer lukte het de Arnhemse club niet om te winnen. Waar de supporters van de club al amper meer aan handhaving dachten, leek het team er zelf dinsdagavond ook niet meer in te geloven. Thuis tegen Sparta volgde een forse nederlaag: 1-4.

Met drie punten had de ploeg van Edward Sturing concurrent Excelsior, als de nummer 16 van de eredivisie, nog zenuwachtig kunnen maken. Dan was Vitesse namelijk tot op twee punten gekomen van de plek die recht geeft op play-offs om degradatie. Maar zover kwam het niet.

Al binnen zeven minuten liet Sparta zien waar het dit seizoen zo aan mankeert in Arnhem. Spartaan Koki Saito slingerde een voorzet het strafschopgebied in. Vitesse kreeg de bal niet weg. Vitesse-verdediger Carlens Arcus schoot de bal daarna zomaar in de voeten bij Shunsuke Mito, die de bal hard achter doelman Eloy Room knalde.

Bekijk hier de reacties van Edward Sturing en Eloy Room:

Diezelfde keeper kon tien minuten later alweer een bal uit het net halen nadat Pelle Clement, zonder dat hem een strobreed in de weg werd gelegd, de 0-2 maakte. Saito wist dat kunstje van Clement vlak voor rust nog een keer te herhalen en zo was de wedstrijd al binnen een helft beslist.

Even hoop

De Vitesse-supporters begonnen vervolgens cynisch 'Wij gaan Europa in' te zingen. Dat leek de ploeg nog een beetje te helpen, want de 1-3 viel nog wel voor de pauze: Kacper Kozlowski kopte hard raak uit een hoekschop.

Daarna had aanvoerder Marco van Ginkel voor de 2-3 moeten zorgen, maar Sparta-doelman Nick Olij keerde zijn inzet op de lijn.

Sparta richting de play-offs

Het bleek slechts een opleving. Sparta blies daarna in stadion Gelredome met zelfs een stapje minder de thuisploeg omver. Uit een vrije trap was het Mike Eerdhuijzen die de 1-4 snoeihard in het net kopte.

Zo ging Sparta heel eenvoudig af op drie belangrijke punten, want de play-offs om Europees voetbal zijn zo nog altijd zeer realistisch, als over zes wedstrijden dit seizoen wordt afgesloten.

De 1-5 werd Vitesse nog bespaard. Scheidsrechter Edwin van de Graaf wilde Verschueren nog belonen met een strafschop nadat zijn voorzet werd gestopt door een arm van Nicolas Isimat-Mirin, maar de VAR vond dat de verdediger zijn steunarm gebruikte. Na het bekijken van de beelden bleef de penalty uit.

Teleurstelling bij Hadj-Moussa en Room

Maar dat zorgde niet voor vreugde op de tribunes in Arnhem, want de zorgen zijn groot. Met vijf punten achterstand op Excelsior is eredivisievoetbal in de Gelderse hoofdstad volgend jaar heel ver weg.