Rubiales met zijn advocaat in september 2023
NOS Voetbal

Spaans OM eist 2,5 jaar gevangenisstraf tegen Rubiales, bond schorst twee directeuren

Het Openbaar Ministerie in Spanje eist een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar tegen Luis Rubiales. De voormalig voorzitter van de Spaanse voetbalbond kuste in augustus 2023 voetbalster Jenni Hermoso ongevraagd op haar mond na het behalen van de wereldtitel.

Naast dat feit, volgens het OM aanranding, zou Rubiales zich schuldig hebben gemaakt aan dwang. Hij zou samen met enkele andere bestuurders druk hebben uitgeoefend op Hermoso, die een video had moeten opnemen waarin ze zou zeggen dat de kus met wederzijdse toestemming was. Daar zouden technisch directeur Albert Luque en marketingbaas Rubén Rivera ook bij betrokken zijn geweest.

Oud-Ajacied Luque (46) en zijn collega zijn inmiddels geschorst door de Spaanse bond.

Ophef

De kus bracht een storm van ophef teweeg in Spanje en daarbuiten. Rubiales stapte op als bondsvoorzitter, werd geschorst door de FIFA en werd in januari van dit jaar uiteindelijk officieel aangeklaagd.

De openbaar aanklager van de rechtbank in Madrid eist niet alleen een gevangenisstraf, maar ook dat Rubiales een schadevergoeding van 100.000 euro betaalt aan Hermoso.

Bondsvoorzitter Spanje kust speelster Hermoso op mond bij WK-huldiging

Eerder deze maand kwam Rubiales al op een andere manier in aanraking met justitie. Zijn woning in het Spaanse Granada werd binnengevallen door de politie, in het kader van een onderzoek naar jarenlange witwassing en corruptie binnen de Spaanse voetbalbond.

Rubiales zelf was toen niet thuis. Hij verblijft sinds enige tijd in de Dominicaanse Republiek, een land dat geen uitleveringsverdrag met Spanje heeft. Toch verwacht justitie volgens Spaanse media dat Rubiales zich in Madrid zal melden voor de lopende juridische zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl