Emma Hayes
NOS Voetbal

Hayes werd bij Chelsea icoon Engelse vrouwenvoetbal: 'Een absoluut uithangbord'

Emma Hayes is als trainer van Chelsea een van de grote aanjagers van het gehele Engelse vrouwenvoetbal. Aan het eind van dit seizoen verlaat ze de Londense club en wordt ze bondscoach van de Verenigde Staten. Met Chelsea won ze alles wat er te winnen viel, behalve de Champions League.

Met haar ploeg staat Hayes na de 3-0 zege op Ajax in de Johan Cruijff Arena met een been in de halve finales. Als er niks geks gebeurt in de terugwedstrijd van vanavond, houdt ze zicht op die ene prijs die nog ontbreekt op haar palmares.

Hoe belangrijk is dat voor haar? "De Champions League winnen zou ongelofelijk mooi zijn. Toch vind ik het belangrijker dat ik na het tijdperk dat ik hier heb doorgebracht, kan concluderen dat de club gegroeid is. Ik wil over een tijdje terugkomen als supporter en dan trots zijn op wat ik zie. Ik hoop dat we iets neer hebben gezet, waardoor we ook jaren later nog prijzen kunnen pakken."

Uithangbord

Over haar nalatenschap bij Chelsea en in het Engelse voetbal hoeft Hayes zich geen zorgen te maken. Ze geldt als een pionier, die lang voordat er serieus geld in het Britse vrouwenvoetbal werd gestoken, in de sport investeerde.

Voor ze in 2012 trainer van Chelsea werd, werkte ze als clubcoach in de VS en als opleider en assistent bij Arsenal. In West-Londen transformeerde ze The Blues van een club in kinderschoenen tot een van de allerbeste teams ter wereld. Zes keer won ze er de landstitel, vijfmaal de FA Cup. In 2021 reikte Chelsea tot de Champions League-finale, waarin FC Barcelona te sterk was.

"Hayes is een absoluut uithangbord van het Engelse vrouwenvoetbal", vertelt de Engelse voetbaljournalist Conor Wilson, die Chelsea op de voet volgt voor een lokale website. "Wat Sir Alex Ferguson en Pep Guardiola hier voor het mannenvoetbal zijn, is zij voor Engelse vrouwenvoetbal."

Chelsea-trainer Hayes waakt ook na 3-0 zege voor Ajax: 'Niemand onderschat dit'

Een groot gedeelte van de huidige generatie topvoetbalsters in Engeland werd groot onder haar vleugels. Ze bouwt hechte relaties op met haar speelsters.

Toen Millie Bright na de verloren WK-finale van 2023 het veld afliep en haar clubcoach Hayes zag staan, vloog ze haar om de nek. Weinigen in de voetballerij hadden volgens Bright zo'n scherp oog voor de mentale gesteldheid van speelsters.

Dat bleek ook wel uit de woorden van Chelsea-speelster Erin Cuthbert, die naast Hayes zat op de persconferentie voor de wedstrijd tegen Ajax. "Zij weet hoe ze me moet prikkelen, dan provoceert ze me even. Emma kan het beest in mij los krijgen."

Steken

Wilson is ervan overtuigd dat Hayes ook als coach van Team USA gaat slagen. "Ze mogen heel dankbaar zijn dat ze haar los hebben kunnen weken. Ze heeft een geweldige visie op het spel en is nu op haar top."

Dat Hayes haar sporen al ruimschoots verdiend heeft bij Chelsea - ook zonder Champions League op haar erelijst - vindt Wilson ook. "Maar ik ben ervan overtuigd dat ze die wel echt heel graag wil winnen. Als ze zonder die prijs te winnen afscheid zou nemen, zou dat haar wel een heel klein beetje steken. Ze zullen Ajax vanavond ook echt niet onderschatten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl